stdClass Object ( [ddate] => 2019-01-21 02:15:13 [path_image] => /ufiles/2/148/154144/autsorsing-estestestveniqt-izbor-pri-upravlenie-na-choveshkite-resursi-2.png [article_excerpt] => аутсорсинг: ЕСТЕСТЕСТВЕНИЯТ ИЗБОР ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ доц. д-р М. Харизанова З. Фурнаджиева 1. Практиката аутсорсинг В управлението на организациите все повече започва да се прилага аутсорсингът като успешна бизнес практика. Днес на аутсорсинг подлежи всичко – дейности, процеси и хор [meta_keywords] => аутсорсинг,естестественият,избор,при,управление,човешките,ресурси,доц,харизанова,фурнаджиева [cat] => Мениджмънт и човешки ресурси [cat_id] => 70 [scat] => 36 [art_id] => 154144 [title] => Aутсорсинг-естестественият избор при управление на човешките ресурси [article_page] => 1 [article_html] =>

аутсорсинг: ЕСТЕСТЕСТВЕНИЯТ ИЗБОР ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

доц. д-р М. Харизанова

З. Фурнаджиева

1. Практиката аутсорсинг

В управлението на организациите все повече започва да се прилага аутсорсингът като успешна бизнес практика. Днес на аутсорсинг подлежи всичко – дейности, процеси и хора. Тази практика навлиза и в България, макар и с по-бавни темпове. Успешно се развива и аутсорсингът на дейностите и процесите в областта на управлението на човешките ресурси.

Основната теза на аутсорсинга е: „Всяка функция, която не е основна за организацията, се предава на външен специалист в дадена сфера за осъществяване.

След 90-те години на миналия век се наблюдава развитие на тази практика, като гигантите Cisco и Compaq дръзват да аутсорсват стратегически функции като производство, логистика и дори дизайн на специализирани фирми - Solectron и Celestica. Освен до подобряване качеството на произведените продукти, тези инициативи водят до по-добро управление на разходите и намаляване на риска от недостиг на компоненти в моменти на пиково търсене. Високите резултати от прилагане на практиката аутсорсинг я превръща в стратегически фактор на успеха. Преминава се от предаване на отделни функции и дейности на консултанските организации към отделни подразделения или съществени части от организацията на база сключен контракт за определено време на определена цена.

Управлението на аутсорсинг проекта е отговорна и скъпоструваща задача. Данните за резултатите от сключени договори за аутсорсинг само в САЩ за 2002 г. възлизат на 29 млд. долара (10). Почти 50 % от сделките през 2004 г. принадлежат на Стария континент. Европа измества САЩ като водеща на аутсорсинг пазара, посочва последният Quarterly Index на една от водещите международни компании по аутсорсинг консултации – TPI. Според данните през 2004 г. Европа притежава 49 % от основните договори за аутсорсинг (над 40 млн евро), САЩ – 44 %, а Азия и Тихоокеанският регион – едва 7 % [10]. 28 –те млрд. евро за договорите, сключени от европейските компании през изминалата година, са два пъти повече в сравнение със стойността им през 2002 г. В световен мащаб стойността на главните аутсорсинг договори през миналата година е достигнала рекордните 58 милиарда евро, сочат данните на TPI. 67 % от тях представляват IT аутсорсинг, а 33 % - аутсорсинг на бизнес процеси, при които компаниите ангажират трети страни на дейности като финанси и счетоводство, доставки, управление на човешкия капитал и човешките ресурси /HR/. Дънкан Ейчисън, управляващият директор на TPI, заявява, че европейските компании са осъзнали факта, че не могат да се конкурират на световния пазар, без да се възползват от по-голямата производителност и гъвкавост, които осигурява аутсорсингът [10].

[url] => menidjmynt-i-choveshki-resursi [cpages] => 17 [image_path_1] => /ufiles/2/148/154144/autsorsing-estestestveniqt-izbor-pri-upravlenie-na-choveshkite-resursi-2-1.jpg [image_path_2] => /ufiles/2/148/154144/autsorsing-estestestveniqt-izbor-pri-upravlenie-na-choveshkite-resursi-2-2.jpg [art_id_redir] => 0 [fullname] => Стоян Захариев [user_id] => 4934 )