Събота, 21- ви Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / География

Азорски острови


Азорски острови


1. Характер на природните туристически ресурси:

а) Географско положение, граници, брегова линия

Азорите са автономна португалска територия, разположена на около западно 1200 км от Лисабон и на 3900 км от източния американски бряг. Теторията е разпръсната островна група в Атлантическия океан с обща площ от 2 330 кв.км и около 243 000 жители.

Столицата е Со Мигел. Състоят се от островитеSo Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, So Jorge, Pico, Faial, Flores и Corvo. Островите са гористи и планински. По бреговете има дълги плажни ивици и множество рибарски селца, във вътрешността редица мини за минерали и сяра.

б) Релеф

На островите се наблюдава планински релеф, като най - голямата височина е 2351 m (остров Пико). Островите са изградени от базалти и гранити и често се регистрират земетресения.

в) Климат

Пролетта и лятото обикновено са слънчеви, а през юли и август температурите са извънредно високи - до 3035C в централната част и до 45C във вътрешността на юг.

Есента и зимата обикновено са дъждовни и ветровити, но има и слънчеви дни, а температурите рядко падат под 5C. Климатът в Азорските острови, поради тяхното разположение в Атлантическия океан, е дъждовен и влажен.

г) Води

Островната група е разположена насред Атлантика, което е предпоставка за развитието на морски туризъм и съпътстващите го услуги.

д) Растения и животни


Материала е изпратен от: Имдат Халил
Изтегли материала