Петък, 28- ми Януари
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Други

Бизнес план на мандра

Една от основните групи храни в ежедневното меню на българина е тази на млечните продукти.Сред тях най-консумиран и предпочитан продукт е бялото саламурено сирене. Търсенето на този продукт е относително постоянно с незначителни сезонни колебания. Причина за постоянния характер на потреблението е високата му хранителна стойност и относително ниската му продажна цена. Също така могат да се посочат и вкусовите качества на бялото саламурено сирене, превърнали го в незаменима съставка на редица традиционни ястия от българската кухня. Отдруга страна, то съдържа важните за човешкия организъм белтъчини, минерални соли, витамини и ензими.

Допълнителни предимства от гледна точка на производството и търговията със сирене и неговата пригодност за опаковане и дълготрайно съхранение.

Основната идея на настоящия проект е създаването на малко предприятие за производство на бяло саламурено сирене, използващо качествени местни суровини.

Наличието на подходящи помещения, близостта до млекопроизводителите и до големия пазар на млечни продукти в Добрич обосновават избора за локализиране на предприятието. Доброто суровинно обезпечаване се подкрепя от данните за броя на кравите в Добричкия регион.


Анализ на пазара

Продукт

Бяло саламурено сирене от краве мляко

Бялото саламурено сирене е традиционен продукт, добре познат и приеман от българския потребител. То притежава не само отлични вкусови качества, но съдържа и ценни за човешкия организъм вещества: биологично пълноценни белтачини, млечна мазнина, соли, витамини /най-вече В-комплекс, А, D, Е/, свободни аминокиселини, микроелементи и др.

Високата хранителна стойност на сиренето, диетичните и лечебните му свойства го правят подходяща храна за хората от всички възрасти. Като храна сиренето се възприема от организма по-добре от прясното мляко. Поради високото съдържание на калций, фосфор и другите му ценни съставки специалистите по хранене го препоръчват и класифицират като особенно полезно за бременни жени и подрастващи.

Сиренето намира широко приложение като допълнителен компонент в различни ястия и тестени изделия, т.е. то е един от малкото хранителни продукти с такива богати възможности за разностранно приложение в кулинарията.

По данни на Международната федерация по млекарство /FIL-IDF/ България заема едно от първите места в света по консумация на сирене. Този продукт е основен за българската млекопреработвателна индустрия – около 80% от преработваното мляко се използва за производството на бяло саламурено сирене.


Материала е изпратен от: Таня Василева
Изтегли материала