Вторник, 27- ми Юли
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Други

Бизнес план на Млекана ООД


Производство

Мандрата на фирма “Млекана” е разположена в село Кочево на около 12 километра от Варна. Машините за новото произвадство ще бъдат разположени в един свободен цех на сградата.

Тук ще изложим технологията на производство на топено сирене, за да определим необходимите машини.

Топеното сирене се получава чрез термична обработка на различни видове готово сирене, към които се прибавя определено количество емулгатори, за стабилизиране на сместа. Към определени видове топено сирене се влага още извара, краве масло, сметана, подправки и пълнители ( гъби, шунка, мариновани краставички, орехи ) и есенции.

Етапи на производство

  1. Подбиране на суровините и предварителна обработка - окачествяване на суровините. Суровините ( сиренето ) първо се обезсолява, а после се натрошава или се слага в специална мелница. Прекарва се през валци, предава им се мажеща консистенция и хомогенен ситно зърнест строеж.

  2. Приготвяне на сместа - подготвените поотделно сурровини, предвидени по рецептата за всеки вид сирене, се смесват в определени съотношения, прибавят се емулгаторите и водата. Водата в сместа е 45 - 55 % . следи се за рН. Най-доброкачествената консистенция и други свойства топеното сирене има при рН 5,8 - 5,9. Накрая коригираната по влажност и киселинност смес се бърка до пълно хомогенизиране. Само хомогенната смес е подходяща за загряване.

  3. Загряване на сместа - загряването на сместа става в казани с двойно дъно или във вакуумапарати. Загряването на сместа става при температура 70 - 75°С, в продължение на 10 - 30 минути. Времето зависи от температурата и вида на изходнитте суровини. Краят на загряването се определя по консистенцията на сместа. Тя трябва да бъде средна по плътност.

  4. Формиране и опаковане на топеното сирене - след постигане на желаната консистенция и строеж на разтопената маса, нагряването се прекратява. Сместа се оставя в покой за няколко минути, за да излетят мехурчетата въздух и се пристъпва към пълнене в картонени или други форми, постлани отвътре с фолио или пергамент. Тези форми със сиренето се оставят за охлаждане и втвърдяване в продължение на 10 - 12 часа. Охладеното сирене се изважда от формите заедно с фолиото, доопакова се с хартия с подходящ етикет. Накрая малките единични опаковки се опаковат допълнително във каси. Топеното сирене се опакова в кутийки с нетна маса 200 гр.

  5. Съхранение

Топеното сирене се счита за малотраен продукт. Съхранението и траспортирането му трябва да се извършва при 2 - 6°С и относителна влажност на въздуха 75 - 80 %. При тези условия гаранционния срок на сиренето е до 2месеца.


Материала е изпратен от: Meymin Aliev Saliev
Изтегли материала