Събота, 21- ви Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Други

Делова вечеря


Ако каните партньорите си във вериги за бързо хранене, не са ви необходими кой знае какви маниери. За там са достатъчни правилата, които сте научили от майка си: "не говори с пълна уста“ или "не си подпирай главата с ръце на масата“. В ресторантите обаче нещата са малко по-сложни. Представете си да отидете на обяд с партньор, който чете прехласнат менюто цели десет минути, сякаш иска да го наизусти, мляска срещу вас, смее се с пълна уста,  "прегръща“ чинията си или отхапва залък от хляба, вместо да го отчупи с ръка. Колкото и да не обръщате внимание, тези неща със сигурност ще ви направят лошо впечатление.

Не слагайте на масата лични вещи като телефон, ключове за кола или бележник. Прочетете набързо менюто, затворете го и го сложете отстрани до вас, за да дадете сигнал на сервитьора, че сте готови да поръчате. Дайте възможност на вашите гости да поръчат първи. Ако сте били и друг път в същия ресторант, можете да им предложите някое ястие от менюто, което сте опитвали и ви е харесало. Хумор от типа "поръчвайте си каквото искате - фирмата плаща“ е абсолютно недопустим.

Седете с изправен гръб и не подпирайте лактите си на масата през цялото време. Дъвчете тихо и не сърбайте и не духайте супата, за да изстине по-бързо. Хранете се бавно - така ще покажете, че ви е вкусно и приятно. Яжте на малки хапки, за да можете да поддържате разговор. На делови обяди не важи правилото на мама "докато се храниш, мълчи“.

Не се пресягайте през масата, за да вземете солта, а помолете да ви я подадат. Нали не искате да пречите на някого, докато яде или говори? Не само е неучтиво, но и рискувате да бутнете чаша или да изцапате ръкавите си с нечие ядене. Не размахвайте приборите си във въздуха, докато говорите. Това е знак за превъзбуда, която може да е неприятна за околните. Емоцията трябва да се овладява. Неадекватно приповдигнатото настроение е знак за лошо възпитание.

Избърсвайте устата си, преди да пиете от чашата, за да не оставяте петна по стъклото. Извинете се, ако трябва да станете от масата за кратко, без да обяснявате къде отивате.

По време на делови срещи, обяди или вечери не приемайте обаждания по мобилния си телефон.

Дори да притежавате изключителни професионални качества, ако не умеете да се държите добре на бизнес мероприятия със социален характер, това със сигурност ще повлияе отрицателно на кариерата ви. На официален обяд или вечеря задължително трябва да се спазват не само бизнес етикетът, но и определени протоколни правила, свързани с облеклото, настаняването на гостите според ранга им, ролята на домакина, реда при произнасяне на тостове и т.н. В конкретния случай сте постъпили правилно, като не сте свалили сакото си - по време на официален обяд/вечеря това е недопустимо. Оставането със сако през цялото време запазва официалния дух на мероприятието и изразява уважението ви към всички присъстващи. Ако мъжете се хранят по ризи, това е по-скоро знак, че са се събрали просто да "хапнат" заедно, а не по официален повод.

Различно е, когато сте поканени на делови обяд/вечеря. Обстановката там е по-неформална, няма протокол и при нужда сакото може да се съблече. Разбира се, преди това трябва да попитате присъстващите дали биха имали нещо против. В някои ресторанти сервитьорите поемат саката на гостите и ги слагат на закачалка близо до масата. Ако няма такава наблизо, тогава сложете сакото на стола си. Избягвайте обаче да се облягате, за да не го намачкате.


Тази привилегия важи обаче само за мъжете. Жените абсолютно никога не свалят сакото си - нито на официален, нито на делови обяд или вечеря.


Материала е изпратен от: Никола Върбанов
Изтегли материала