Вторник, 21- ви Септ.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Технически науки

диагностика


Износване. Износването представлява постепенна промяна на формата и размерите на детайла. Процесът възниква под действието на силите на триене. Зависи от вида на материала на повърхнините, качеството на тяхната обработка и вида на триенето помежду им, а също така от режима на работа (скорост, ускорение, механични и топлинни натоварвания) и околната среда (наличие на абразивни частици, химическа активност).

Умора. Разрушаването от умора на материала води началото си от дефекти в структурата на кристалната решетка. Тези дефекти стават причина за образуването на микропукнатини, а след това и на макропукнатини. Външните причини за разрушаването са цикличните натоварвания, водещи до циклични деформации и необратимо разсейване на енергия.

Корозия. Корозията е причина както за разрушаването на материалите, така и за тяхната умора. Възникналите микропукнатини в повърхностния слой се доразвиват по-бързо под въздействието но корозионната среда. Процесът на едновременно действие на циклични натоварвания и агресивност на средата се нарича корозионна умора. Тя зависи от състоянието на повърхността на детайла, от структурата получена при термообработка и намалява с увеличаване на твърдостта и якостта. От корозионните процеси значително място заема адсорбцията на повърхностно активни вещества.

Молекулярно-механично износване. При някой детайли, особено изпълнени от еднакви материали, голямо влияние оказват местните съединения в зоната на контакта. Те се дължат на недопустими повишения на температурата в тези участъци в резултат на триенето. При това става откъсване на материал от единия детайл и прикрепването му към повърхността на другия.

Триене. При относително преместване на триещите се повърхнини една върху друга, възникват междумолекулни връзки, става откъсване на микрочастици от повърхностния слой метал, което води до промяна на формата и размерите на детайлите. Триенето се разделя на два основни вида – външно и вътрешно.


Материала е изпратен от: Иван Тошев




Изтегли материала