Вторник, 21- ви Септ.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Есета

Есе за Любовта


(есе)


ЗА ЛЮБОВТА


Любовта е най-възвишеното човешко чувство.Тя живее в мислите и чувствата на хората, прави ги щастливи, показва им красотата на живота, помага им да забравят ежедневните проблеми.

Тя ни обзема за миг и не може да се управлява от разума. Не може да бъде описана, защото всеки я преживява по различен начин. Несподелената любов причинява огорчения и страдания, заслепява и не позволява да се види истината.

Истинската любов е прекрасна и красива. Да обичаш значи да изпитваш наслада, когато гледаш, когато докосваш, когато усещаш с всичките си сетива и колкото може по-отблизо съществото, което обичаш и те обича.

Обичта в семейството е много важна, защото сплотява мъжът и жената и ги дарява с най-скъпия дар на живота детето. Тя им помага да изживеят живота си пълноценно.

Любовта е най-сложното и противоречиво чувство. Тя никога не може да бъде забравена и докато живее в сърцата на хората те ще бъдат щастливи и благородни.
Образът на първоучителите в моето съзнание

(есе)В 869 година умира в Рим монахът Константин Философ, наречен Кирил. Неговата гробница, забравена и изравнявана, стои против времето над хиляда години в сърцето на Рим. Канонизиран в IХ век една канонизация, която е рядка по своята ранна дата Константин Философ влиза в европейската иконография неделим винаги от своя брат Методий, монах и той, с прозвището - равноапостол най-висше стъпало в християнската иерайрхия.

В историята и в съзнанието на бъдните поколения те остават един до друг със свитък пергамент в ръка, осеян с непознати за миналото букви. Това писмо, сътворено от двамата братя е символ на тяхното велико и свято дело. Благодарение на тази писменост , културата на всички славянски народи се е съхранила през вековете.

Първоучителите са от простосмъртните, белязани със знака на богоизбраните. Те са светци с изключителна духовна сила, чиято мисия е да запали искрицата на познанието у неуките славяни.

Образите им не потъват в прахта на историята благодарение на голямата им духовна сила, на интелекта им, на високата ерудия, на съчетанието на ум и воля. Техният отказ от светските съблазни в името на свята мисия да просветят невежите славянски народи и да ги приобщят към Европа, ги обезсмъртява. Въпреки лишенията и трудностите за постигането на тази цел двамата братя остават верни и последователни на идеята народите да имат своя писменост и да развиват културата и религията си на свой език.


Материала е изпратен от: Mariya Gencheva
Изтегли материала