Вторник, 13- ти Април
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Български език и Литература Други

Имаме ли ние, българите, паисиевци в XXI век


Имаме ли ние, българите, паисиевци в XXI век?


Паисий Хилендарски е една от най-бележитите личности в българската история и литература. Но не само заради История Славянобългарска, а и заради самия себе си - уникален човек, притежаващ много добродетели. За съжаление, в днешно време няма българин, който да съчетава всички негови характеристики. Повечето от нас дори са тяхно отрицание. За да докажа своето твърдение ще сравня патриота, просветителя и духовника Паисий Хилендарски с патриота, просветителя и духовника на 21-ви век.

Преди всичко, разбира се, Паисий Хилендарски е патриот. Любовта си той показва не само на думи - отдава цялата си сила и вдъхновение, за да създаде История Славянобългарска - книжица за народа. А, ние, днешните патриоти? Сещаме се за националния ни флаг само когато спечелим някоя важна футболна среща. А през останалите дни не ни е свян да си хвърляме отпадъците през прозореца на апартамента или да чупим пейките в парка. Поведението ни най-точно може да се опише с фразата: България на три ракии. Като сме на градус си спомняме с умиление славното минало и псуваме виновниците за жалкото ни настояще - политиците, богатите, САЩ, бившия Съветски Съюз и т.н. и т.н. А не се замисляме, че ние, седейки, пиейки и бездействайки сме много по-голямо бедствие за страната си отколкото който и да било крадлив политик.

Освен родолюбец Паисий Хилендарски е и просвещенски тип човек - поставя разумът, знанието и възпитанието на първо място. Ето защо той се стреми да развие в сънародниците си потребността от тях. За българите по онова време той е бил учител едновременно по история, религия и възпитание. А какви са днешните учители? Повечето млади хора днес се насочват към това поприще само защото не са успели никъде другаде. Но не това е най-лошото. По-страшно е отношението на обществото към учителите, просветата и културата като цяло. Когато чуем думата учител, неизбежно си представяме окаян човек, с ниска заплата и мъгляви познания по някакъв предмет, а не нравствено извисена личност, отличаваща се в обществото, както би трябвало. Единственото знание, от което ние българите се интересуваме в днешно време е някоя светска клюка. Фактите го потвърждават - тиражът на вестник Шок е много по-голям от този на която и да било книга. Може би с изключение на биографията на Азис. И накрая, защо изобщо някой да се интересува колко всъщност си учил и знаеш та нали всеки днес може да си купи образованието!

Не така обаче Паисий Хилендарски е възприемал учението. Всъщност, той е имал и доста по-различно виждане за призванието си на духовник, отколкото днешните божи служители. Докато той черпи от Бог вяра и сила, то днешните български духовници черпят пари и власт. Отличен пример е един мой съгражданин, силистренец, протофингелът на Доростолската епархия - отец Добри. Той е собственик на поне 3 мобилни телефона, които дори не изключва по време на служба, 7-8 автомобила, един, от които е BMW седма серия и 14 апартамента в Израел за религиозен туризъм. И това е само собствеността, известна на силистренци. И защо все още заема този духовен пост, ще попитате вие, след като измамите му са известни на целия град? Защото е дребна риба, той самият се учи от по-висшестоящите в йерархията. Да, смешно е, но не е весело.

Ето как стоят нещата в днешно време. Днешните българи като цяло сме доста по-различни от Паисий Хилендарски. Но нека не забравяме, че всяко правило си има и изключения. Знам, че в България все още има достойни духовници, патриоти и просветители, защото познавам такива. Но да познавам човек, който като Паисий Хилендарски да съчетава тези три характеристики в едно? Не.


Материала е изпратен от: Марийка Василева
Изтегли материала