Четв, 6- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Икономика Финанси и борси

Индекси на фондовия пазар


Геометричният равнопретеглен индекс на фондовия пазар към момент t с базина дата 0 е:където , където j = 0, t

III. СРАВНЯВАНЕ НА ГЕОМЕТРИЧНИТЕ И АРИТМЕТИЧНИТЕ ИНДЕКСИ НА ФОНДОВАТА БОРСА

Предимства на геометричните индекси:

Предимствата на геометричните индекси се дължат на едно от основните им качества. Това е начинът, по който текущият геометричен индекс може да бъде разложен. Геометричният индекс към момент t с базисна дата 0 може да бъде записан и по следния начин:което пък от своя страна може да бъде преубразувано до:От това свойство на геометричните индекси следва и тяхното първо предим­ство промяна на базисната дата. При геометричните индекси тя може да бъде направена много лесно. Ако желаем да променим базата от момент 0 на момент r , правим следното:

т.е. чрез обикновено делене постигаме ребазиране на индекса. Тази несложна способност за ребазиране не може да бъде приложена спрямо аритметичните индекси.

Друго предимство на геометричните индекси на възвращаемостта е, че те са независими от базисна дата. Това обаче не е така при аритметичните индекси. Нормата на възвращаемост при геометричните индекси е независима от това какъв базисен момент се използва и това следва от свойството им реципрочност, т.е. . Когато моментите на изчисляване на индекса и моментът на базата са разменени, ние можем да получим единия индекс от другия, напр. 1/1,25 = 0,80 и 1/0,80 = 1,25. Изводът е, че дори да променим базата за изчисляване на геометричните индекси, нормата на възвръщаемост не се променя.


Материала е изпратен от: Кольо Любомиров
Изтегли материала