Четв, 6- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Икономика Финанси и борси

Индекси на фондовия пазар
Недостатъци на геометричните индекси:

Ако цените на всички акции, които са включени в индекс нарастнат (спаднат) с определен х % , то тогава равно претегленият геометричен индекс също ще нарастне (спадне) с

Ако обаче цените на всички акции в индекса не нарастнат (спаднат) с еднакъв размер, геометричния индекс ще подцени нарастването и ще преувеличи намаляването на цените на акциите. Колкото по-голямо е различието в движението на цените, толкова по-подчертан е този ефект.

IV. ИНДЕКСИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ФОНДОВИ ПАЗАРИ

Financial Times Ordinary index (FTO)

FTO е имал няколко имена,между които Financial Times 30 Share Index, Financial Times Industial Ordinary Share index, преди да приеме сегашното си име. Той се състои от 30 силно търгувани (blue chip) компании, избрани по такъв начин, че да представят обобщено британската индустрия и търговия. Трийсетте акции представляват почти 30% от пазарната стойност на котираните акции на Лондонската фондова борса. Неговото изчисляване започва на 1 юли 1935 год. и стойността му била изчислявана веднъж дневно. Сега той се преизчислява всеки път, когато настъпи промяна в цената на някоя от акциите, влизащи в него. Това е равнопретеглен геометричен индекс.

Financial Times - Actuaries All Share index

Изчислява се от 10 април 1962 год. и съдържа около 650 акции, което представлява около 90 % от общата пазарна стойност на акциите, търгувани на Лондонската фондова борса. Фирмите, влизащи в индекса, са големи компании от различни пазарни сектори като строителство, електроника, химическа промишленост и индустрия за свободното време. Поради големия брой на компаниите, влизащи в индекса, той се изчислява веднъж дневно. Това е средно претеглен аритметичен индекс с тегла пазарната капитализация.

Financial Times - Stock Exchange 100 Share index

Започнат е на 31 декември 1983 год. и е още известен като FT SE 100 или “Footsie”. Той съдържа 100-те котирани компании в Обединеното кралство с най-голяма пазарна капитализация, което е около 70 % от общата пазарна капитализация на Лондонската борса. Този индекс бил въведен с цел да спомогне търговията с фючърсни и опциионни контракти на основата на индекси. Това е средно претеглен аритметичен индекс, като за тегла се използва пазарната капитализация. Той се изчислява на базата на най-добрите цени продава и купува, вместо да се използват транзакционни цени, както е в САЩ.


Материала е изпратен от: Кольо Любомиров
Изтегли материала