Четв, 6- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Икономика Финанси и борси

Индекси на фондовия пазар


Financial Times - Stock Exchange Eurotrack 100 Share Index

Изчислява се от 29 октомври 1990 год. и се състои от 100 европейски акции, котирани на SEAQ1, но изключвайки компаниите регистрирани в Обединеното кралство. Теглата са определени по страни. На основата на теглата, които са дадени на различните страни, се избират определен брой от най-големите компании от съответните страни. Този индекс е стартиран с намерението да се използва за базисен при фючърсна и опциинна търговия. Индексът се преизчислява всяка минута на основата на най-добрите цени купува и продава. Това е средно аритметичен претеглен индекс, като за тегла служи пазарната стойност. Преди компаниите да бъдат включени в индекса, техните цени и стойности са били конвертирани в дойче марки. В резултат на това величината на FT SE Eurotrack 100 отразявала не само промените в цените на акциите, но и на промяната във валутния курс. Сега това e валутният курс на еврото за страните от еврозоната.

Standart & Poor`s 500 Composite Index (S&P 500)

Този индекс покрива около 460 от най-големите компании, чиито акции са котирани на NYSE и тези компании съставляват около 80 % от общата пазарна капитализация на тази борса. S&P 500 също така вкючва около 40 акции продавани извън борсово (OTC – over-the-counter), търгувани на NYSE и около 10 акции търгувани на Amex (American Stock Exchange). Индексът се преизчислява на всеки 15 секунди, като се използват цените на последната транзакция на всяка акция. Това е аритметичен претеглен индекс, като за тегла се прилага пазарната капитализация. Този индекс се изчислява от 1957 год., но по-късно е бил разширен назад така че стига дневно до 1928 год. и месечно до 1871 год.Standart & Poor`s MidCap 400 Index

Въведен е да обхване резултатите на американските фирми със среден размер. 400-те компании първоначално имали пазарна капитализация между $300 милиона и $2 милиарда. Фирмите с малък оборот и повече от 50% от собствеността в ръцете на едно лице били изключени от индекса. Той е въведен на 05 юни 1991 год. и към декември обхващал 246 компании от NYSE, 141 от NASDAQ и 13 от Amex. Той е аритметичен претеглен индекс, който се преизчислява на всеки 15 секунди. Индексът е бил изчислен назад за 10 год. след основаването му.

New York Stock Exchange Composite index

Всичките акции, които се търгуват на NYSE(около 1700 акции) се включват в този индекс. Той е аритметичен претеглен индекс, с тегла пазарната капитализация. Той покрива всички акции включени в индекса S&P 500. За пръв път се изчислява на 28 май 1964 год., сега този индекс се изчислява на всеки 15 секунди, като се използват цените при последната транзакция на всяка цена.


Материала е изпратен от: Кольо Любомиров
Изтегли материала