Четв, 6- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Икономика Финанси и борси

Индекси на фондовия пазар


Value Line Composite index (VLCI)

Това е равно претеглен геометричен индекс, който включва към 1700 акции, котирани на NYSE, Amex и някои OTC (извънборсови) пазари, а също така и канадските акции. Този индекс включва всички акции от S&P 500 и започва да се изчислява за пръв път на 30 юни 1961 год. Поради това, че е равно претеглен,индекса характеризира добре изпълнението при по-малките компании.

Value Line Arithmetic index (VLA)

Той се въвежда за пръв път на 21 март 1988 год. и е еднакъв с Value Line Composite index с тази разлика че е аритметичен, а не геометричен.

American Stock Exchange Market Value index (AMVI)

Всички акции, които се търгуват на Amex са включени тук. Той е бил въведен през 1966 год. като непретеглен индекс на изменението на цените, но на 4 ноември 1973 год. е бил променен на аритметично претеглен индекс, като за тегла се използва пазарната капитализация.

NASDAQ Composite index

Въведен е на 5 февруари 1971 год. Включва всички акции, които се търгуват на NASDAQ (над 2300). Това е аритметично претеглен индекс, като за тегла се използва пазарната капитализация.

Dow Jones 30 Industiral Average

Числото, известно още като “the Dow” или DJIA включва 30 американски “blue chip” (силно търгувани) компании, основно от производствената сфера. Това не е индекс понеже няма определена базисна година. То е просто средна цена на акциите, изразена в долари. Определя се като ценово претеглено средно и се калкулира на всеки 30 минути. Въведен е през 1884 год. с 11 акции. От 1октомври 1928 год. се състои от 30 акции.

Deutscher Aktenindex (DAX)

Това е аритметичен индекс на 30 германски компании, които съставляват 65% от пазарната капитализация. Той се изчислява от 30 декември 1987 год. когато Франкфурската борса е отворена. Индексът се преизчислява всяка минута.

Други европейски индекси са: CAC 40 index (CAC – Compagnie des Agents de Change, във Франция)), KFX index (Дания) , OMX (30 от най-търгуваните акции на борсата в Стокхолм), Austrian Traded Index – ATX (18 акции, които представляват 80% от пазарната капитализация), Swiss Market Index - SMI.

Като важни индекси могат да се посочат тези на японския пазар (Tokyo Stock Price Index TOPIX, Nikkei Stock Average, Osaka 50 Kabusaki), на пазара в Хонг Конг (Hang Seng Index), на пазара в Канада (Toronto 35 index), в Австралия (Australian Stock Exchange All Ordinaries Stock Price Index, Twenty Leaders Index).


Материала е изпратен от: Кольо Любомиров




Изтегли материала