Вторник, 13- ти Април
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Икономика Мениджмънт и човешки ресурси

Коментар върху книгата Едноминутният мениджър


Тогава той научава за т.н „едноминутен мениджър” и успява да си уговори среща с него, което никак не се оказва трудно, понеже когато го моли да му насрочи час за среща, получава следния отговор : „Удобно е по всяко време тази седмица, освен в сряда сутринта. Изберете вие кога да се срещнем.”( 2, стр. 3). Всъщност малко мениджъри биха могли да отговорят по този начин, понеже винаги са затрупани с работа. Често не им остава свободно време, което да отделят на семействата си, а камо ли да приемат случаен посетител без предварително уговорен час за среща. Времето за тях е най-ценният и ограничен ресурс, с който разполагат. Затова организацията, управлението на времето се явява основно и задължително умение, което всеки мениджър трябва да притежава.

Докато сме на изпълнителски позиции, ние не мислим как да организираме времето си, защото някой друг го организира вместо нас. Но когато се изкачим по корпоративната стълбица към по-висши мениджърски позиции, получаваме по-голям контрол над времето си. Но дали умеем да го използваме по най-добрия начин? Когато властта ни да избираме какво да правим и какви решения да взимаме се увеличи, нараства и властта ни да организираме и времето си. Мениджърите често са оставени да се справят в движение с управление на времето. А тези умения са толкова важни за успеха на всеки мениджър. Защото несправянето води до стрес. Едва ли има успешен висш ръководител, който е достигнал върха на кариерата си, без да може да използва времето си по-ефективно.Хората, които се оплакват, че времето не им стига, всъщност са тези, които не знаят как да го използват . За разлика от другите ресурси като пари и оборудване, времето е ограничено. Не можем да го увеличим. Ако работата, която трябва да свършим не може да се вмести във времето, с което разполагаме, то единственото, което можете да променим, е работата.
И в това се крие разковничето на управление на времето. Мениджърите, които ефективно управляват своето време, се отличават от останалите с това, че постигат за ден това, което останалите вършат за седмица. А най-ефективните прекарват вечерите, уикендите и празниците със семейството и приятелите си, вместо да разчистват купчини на работното си място. По време на разговора с младия мъж едноминутният мениджър се разкрива пред нас именно като такъв мениджър. Той говори спокойно, без да препира разговорът, сякаш разполага с цялото време на света.


Материала е изпратен от: Стоян Тончев
Изтегли материала