Събота, 18- ти Септ.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Медицина

МАКРОЛИДИТЕ


Макролидите


Макролиди са група тясно свързани със съединение характеризиращо се с макроцикличен лактонен пръстен (обикновено съдържащ 14 или 16 атома), към който са прикрепени деокси захари. Прототипа на лекарството, еритромицин, който се състои от две части захар, включени в 14-атомен лактонен пръстен, е бил получен през 1952 г. от Streptomyces erythreus. Кларитромицин и Азитромицин са полусинтетични производни на еритромицин.
Еритромицин

Химия


Общата структура на еритромицин е показана по-горе с макролиден пръстен и захари desosamine и cladinose. Той е слабо разтворими във вода (0,1%), но лесно се разтваря в органични разтворители. Разтворимостите са сравнително стабилни при 4 ° С, но бързо се губи активност при 20 ° С и киселинно рН. Еритромицините обикновено се разпадат като различни естери и соли.


Антимикробна активност


Еритромицин е ефективен срещу Грам-положителни организми, особено пневмококи, стрептококи, стафилококи, и corynebacteria, в плазмената концентрация от 0.02-2 г / мл. Mycoplasma, legionella, Chlamydia trachomatis, C. psittaci, C .pneumoniae, Helicobacter, Listeria, и някои микобактерии (Mycobacterium kansasii, Mycobacterium scrofulaceum) също са чуствителни. Грам - отрицателните организми, като например видове neisseria , Bordetella pertussis, Bartonella henselae и В .quintana (етиологични агенти на cat-scratch заболяване и bacillary angiomatosis), някои видове rickettsia , Treponema pallidum, и видове Campylobacter са чувствителни. Haemophilus influenzae е малко по-малко чувствителна.


Антибактериалните действия на еритромицин може да са инхибиторни или бактерицидни, особено при по-високи концентрации, за чувствителни организми. Активност е повишена в алкално рН. Инхибирането на протеиновата синтеза възниква чрез свързването към 50S рибозомната РНК. Синтеза на белтъци е инхибирана , защото аминоацил реакциите на транслокация и формирането на иницииращия комплекс, са блокирани.


Материала е изпратен от: Mariana Stefanova Obretenova - Georgieva
Изтегли материала