Пон, 23- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Икономика Маркетинг

Маркетинг на Coca Cola (Пловдив Ботълинг Къмпъни)


Coca-Cola е създадена в Атланта, Джорджия, на 8 май 1886г., когато фармацевтът Джон Пембъртън прави сироп с карамелен цвят. Тази смес от екстракт от ядки от кола, захар, кофеин, листа от кока (пречистени от кокаин) и други растителни съставки е чудодейно лекарство: лекува временни или хронични главоболия, че даже истерия и меланхолия. По идея на своя съдружник — Франк Робинсън — той кръщава изобретението си Coca-Cola, като създава уникална калиграфия, валидна и днес. Тайната формула на д-р Пембъртън е известна днес като “Продукт 7х” и се съхранява в сейфа на банка в Атланта — съставките й се знаят само от няколко най-висши служители на компанията.

Фармацевтът осъзнава значението на рекламата: “От всеки 10 долара 1 е за продукта, а 9 - за реклама.” и организира безплатни дегустации, раздава календари и публикува рекламни обяви в местната преса. За две години Пембъртън покрива разходите по инвестициите.

Няколко месеца преди да почине (1888), той продава правата върху напитката (срещу 2300$) на бизнесмена Ейза Кандлър, който заедно с няколко съдружници създава компанията Coca-Cola с капитал от 100 000$ и рекламен бюджет от 11 401$.

На 31 януари 1893г. за първи път е регистрирана запазената марка на Coca-Cola, тъй като поради огромния успех в цялата страна се появяват фалшификати. Кандлър поръчва изработването на уникални шишета, които да се разпознават и от слепи. И така, през 1915г. се ражда “Дамата с прилепналата по тялото рокля” – бутилка, създадена по подобие на силуета на тогавашните елегантни жени.

През 1919г. Кандлър отстъпва компанията за 25 млн. $. Новият президент – банкерът Удръф – дава нов тласък на компанията: марката става синоним на изисканост. Голямата депресия от 1929г. не забавя подема на фирмата, която обаче допуска грешка, като отказва да купи нюйоркския съперник Pepsi – Cola.

Coca-Cola финансира филмовото производство и събира звезди като Кари Грант, Клодет Колбер, Лорета Йънг, Морис Шевалие, за да прославят качествата й.

Втората световна война помага на американския гигант да хвърли котва и на Стария континент. Coca-Cola става най– прочутата марка на земното кълбо.
Материала е изпратен от: Пепа Димитрова
Изтегли материала