Вторник, 30- ти Ноември
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Икономика Международни Икономически Отношения(МИО)

Начало на Студената война 1947 -1956 г


В много страни от Западна Европа (Франция, Белгия, Италия) въпреки участието на комунисти в правителството социалното брожение се разраства в атмосфера на сериозна икономическа криза.

Проблемът фактически не е само политически и военен, но и икономически. След края на войната единствени Съединените щати запазиха непокътнат икономическия си потенциал. Всички останали страни са в нужда и са изправени пред двоен проблем. Те трябва да осигурят оцеляването на жителите си и да внасят големи количества храни и торове, за да подобрят земеделските добиви. Те трябва също да възстановят индустрията си и следователно да се сдобият с машини. Съединените щати са единствената страна, която може да им ги достави. Но за целта европейските държави се нуждаят от огромни количества долари, които те не притежават -това е т.нар. dollar gap. Американските ръководители са убедени, че е в техен интерес да намерят разрешение на този проблем, за да осигурят пълна заетост в страната. Създадената в края на войната международна валутна система е недостатъчна. Валутната конференция през юли 1944 г. в Бретън Уудс в Ню Хемпшир, САЩ, взема решение за връщане към златото като обменен еталон (Gold Exchange Standard - Златният стандарт), а това прави долара основа на международната валутна система, тъй като Съединените щати, като притежатели на 80% от световното злато, единствени могат да осигурят конвертируемостта на своите пари в злато.

На 5 юни 1947 г. в реч в Харвард държавният секретар генерал Маршал предлага на европейците колективна помощ за срок от четири години, като те се споразумеят за разпределението й. Планът трябва да помогне на Европа да стъпи на крака, да съдейства за обединяване на усилията на европейските страни и по този начин да засили съпротивата им срещу комунизма и едновременно с това да даде възможност на американската икономика да запази просперитета си. По принцип предложението е адресирано и до Източна Европа, включително Съветския съюз. Но при отказа на Москва народните демокрации също се отдръпват и само шестнайсет страни - главно от Западна Европа - на среща през юли 1947 г. в Париж приемат американското предложение.


Материала е изпратен от: Звезделина Стефанова
Изтегли материала