Четв, 28- ми Окт.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / История

Нова Заландия


Страната

Официално назание:

Нова Заландия

Международно обозначение на превозните средства

NZ

Географско положение

Океания;

Между 34о и 47о южна ширина и 166о и 179о източа дължина

Площ:

270 500 км2

Столица:

Уелингтън

Климат:

На север суб тропичен, в останалите региони – топъл,

Умерен климат

Уелинктън 12,7о C /1224 мм

Окланд 15,0о С /1247 мм

Крайстчърч 11,6о С /638 мм

Часови пояс:

Централноевропейсловреме

+ 11 часа


Природният рай на земята

По-голяма част от територията на Нова Зеландия се състой от два острова – Северен и Южен. Те са разделени от широкия 23 км Куков Проток. Нова зеландия се орличава с разнообразна природа – гледчери и гейзери, фиорди и папрати, снежни полета и дупки, изхвърлящи земни газове, езера и пясъчни ивици, вулкани и разнообразен птичи свят, водопади и богати на дървесно видове гори прставляват естественото богатство на стрната. Целия спектър от различни високоплаински и крайбрежни форми тук е представен в една страна.


География и природа

Новозеландската територия обхваща наред с двата основни острова и други по-малки островчета и архипелази като остров Стюарт, разположен на юг от Южния остров, островите Чатъм, на 800км източно от Южния остров, островите токелаусеверно от Самоа в полинезия, или необитаемия архипелаг Кермедек, пазположен на север от Северния остров.

Почти всички видове форми на света са представени на два острова

Що се отнася до природата им, Северният и Юйният остров се различават един от друг.Преди всичкоцентралните части на Севения остров се характеризират с цяла палитра от от вулканични форми: най-висок връх е действащия вулкан Руапеху (гърмяща пропаст, 2797м), освен това тук могат да се видат кратерни езера, гейзери и термални извори. В непосредствена близост до вулканичните планини се простират крайбрежните равнини, на запад тук-там прйзайът е характеризира с хълмисти гористи области.


Материала е изпратен от: Snezhanka
Изтегли материала