Петък, 28- ми Януари
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Икономика Други

Офшорен бизнес в Панама


Регистрационен офис и агент:

750 USD

Годишни такси:

300 USD

*Ежегодните разходи за първата година се заплащат при регистрацията на компанията. В последствие сумата от 1050 USD се внася ежегодно, започвайки от началото на втората година от създаването на компанията.
Не заплащането на ежегодните разходи по поддръжка на компанията, води до изключването на същата от Регистъра на Компаниите


Общо:

1050 USD

Цена на компанията (Регистрационни и Ежегодни разходи):

1940 USD

Сумата от 1940 USD включва следните услуги: Подготовка на учредителните документи и регистрация на компанията, заплащане на регистрационните такси налагани от местните власти, предоставяне на регистрационен адрес и агент за първата година, годишен данък за първата година. Луксозна папка, изготвена от висококачествена естествена кожа, съдържаща: Регистрационен Сертификат с Апостил, Устав на компанията заверен в Регистрационната Палата, Нотариално заверено назначение на първите директори, Акционен Пакет, Парафирани протоколи и формуляри, два печата на компанията.

Горепосочената цена не включва никакви прикрити разходи!

ОПЦИОНАЛНИ РАЗХОДИ

Номинален директор (3 частни лица):

590 USD

Номинален Акционер

295 USD

Сертификат за актуално състояние на компанията

395 USD

Нотариално заверено пълномощно:

290 USD

Нотариална заверка или Апостил:

160 USDАко всяка от регистрираните компании плаща годишно на бюджета на Панама само $300 (колкото е минималната годишна такса), приходите от офшорни компании ще бъдат милиарди долара,което ще се отрази и върху приходите на местното население (общият БВП на Панама е около 10млрд.$ или 3500$ на човек)! Много повече Панама печели от туризъм (доходите от отрасъла са водещи за почти всички офшорни зони). На какво се дължи това? На обстоятелството, че са най-красивите места в света ли? Едва ли. Те несъмнено са красиви, но това все още не е всичко.Всяка една компания от типа закрито акционерно дружество (като IBC) е длъжна ежегодно да провежда събрание на акционерите. Ако по закон тези събрания трябва да се провеждат по месторегистрация (в Панама ) и се регламентира минимален брой на акционерите трима, всеки би могъл да си представи за какви суми става дума, които се отчитат като приход от туризъм, макар, че заслугата за тях се дължи изцяло на обстоятелството, че съответната зона има регламентиран офшорен бизнес. Нека само половината от тях решат да проведат годишното си събрание в Панама и съчетаят с годишната си отпуска (вземайки съответно още един човек със себе си и изкарвайки само 5 дни в страната). Това прави още по-голям приход от туризъм. Ето защо, когато се говори за офшорен бизнес винаги трябва да се има предвид, че при него е налице съчетание на интересите на активната страна-икономическият субект, редуциращ данъчните си плащания и пасивната, приемащата страна.Офшорни компании регистрирани в Панама


Те са многобройни, но по-известна е Arak Group. Rегистрирана в Панама фондова корпорация, държаща лиценз от Министерство на търговията и индустрията за участие в услуги като: обработка на плащания, посредничество, лизинг, търговия с ценни метали, събиране на сметки и сродни услуги, търговия с чужда валута, дебитни и кредитни карти, търговия със злато, сребро, и платина. Компанията може освен това да се ангажира и с всяко друго законно начинание, но лицензът е специално за посочените по-горе дейности. Най-важната дейност за повечето клиенти е обработката на плащания. С този лиценз компанията може да докаже пред всяка банка или други институции и власти, че е оторизирана да управлява средствата на трети страни в своите сметки. В последно време много банки изискват компанията да може да докаже и произхода на парите и да разкрие собственика-бенефициент. Компания, която държи в сметките си средства на трети страни и няма издаден от правителството лиценз, посочващ, че е оторизирана да държи и обработва такива средства, рискува сметките й да бъдат замразени. Оказа се, че този тип фирми са крайно необходими за съвместно използване с лицензираните офшорни банкови компании. Могат също да бъдат използвани и за ограничаване или премахване на данъчната отговорност в шведските кредитни съюзи. Компанията от Панама може просто да бъде наета от шведския кредитен съюз, за да предостави обработване на плащания и други услуги, като така акумулира печалби в освободената от данъци Панама вместо в Швеция, където те са високи.

Основни предимства:
Регистрирана е в Панама установен международен банков център с над 100 банки. Компанията е освободена от данъци върху всички приходи, получени от дейности извън Панама.

Основни недостатъци:
Не е същинска финансова институция. Компанията трябва да бъде използвана основно за обработка на плащания, обикновено на финансова структура, регистрирана под друга юрисдикция. Компанията не трябва никога да рекламира услуги като даване на заеми или взимане на депозити.
Панамското правителство се отнася много сериозно към това.

Български компании, регистрирани в Панама, са около 30. По-известни от тях са:ПФК Берое гр. Стара Загора; Елма електромотори гр. Троян; АромаАД гр. София; ПолимериАД Девня; Кендар България и много други.

В случая с Берое, като че ли най-логичен звучи вариантът панамската корпорация да се използва за прикритие и анонимност, която да гарантира успеха на съмнителната схема с кредитирането, разкрита преди време и незаконна в България, пише www.beroe-bg.com . ПФК Берое е собственост на панамската компания Трифън Дивелъпнът . Банев намекна ясно в интервю за в. 7 дни спорт , че все пак има намерение да се завърне в Стара Загора и да продължи да води Берое. Той вероятно се надява, че след като не се води официално собственик ще има повече сигурност и за продължаването на схемата известна като пране на пари, която все повече се преследва от Европейския съюз, а натиска върху българската съдебна система за наказването на подобни действия продължава да нараства.

"Елма" АД е публично дружество съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа. Занимава се с производство на еднофазни и трифазни асинхронни електродвигатели с общо предназначение, еднофазни асинхронни двускоростни двигатели за перални машини, високомоментни задвижвания, в т.ч. високомоментни постояннотокови двигатели, агрегат - генератори за еднофазна електроенергия за битови нужди, стоки за широко потребление и търговия в страната и чужбина. Към 30.03.2008 г. разпределението на акционерния капитал е както следва: Хънтли Оувърсииз Трейдинг Корпорейшън АД ( Република Панама); АКБ-Актив АД ( Република Панама) и др.

36.6% от акциите на "Полимери" са прехвърлени на "Джурискандо кънсълтънтс" - Панама, и 23.4% - на "Финансово-индустриален концерн АКБ-Форес". Въпросът, на който отговор няма, е дали сделката означава реално навлизане на нов собственик, или вътрешно прехвърляне между структури, свързани с Николай Банев - основен собственик на бившия приватизационен фонд "АКБ-Форес - социален", сега "АКБ корпорация".

"Арома" АД е една от големите компании в българския козметичен сектор. През 1996 г. е приватизирана, като 97% от капитала на дружеството минават в частни ръце. Предметът на дейност включва производство и търговия с козметика и производство на опаковки за парфюмерийно-козметични изделия. В края на 2007 г. акционерният капитал е разпределен между Harisson Management LLC, Панама, с 49.28%, VP Trade Opportunities LLC, Панама - 36.47%, и други акционери с 14.25%.Информация за функционирането и истинскитесобственици на компаниите не е ясна и остава като част от панамските загадки. Но едно е ясно, че посредством офшорния бизнес се печелят големи пари, както от компаниите, така и от страните, които предлагат условия за развитие на такъв бизнес.Използвана литература:

  1. www.capital.bf

  2. www.topsport.bg

  3. www.offshorecorporation.com

  4. www.infoweek.bg

  5. www.bankera.bg

  6. Статии от в. 24 часа

  7. Статии от сп. Пари, инвестиции, капитали

  8. Други интернет страници


Материала е изпратен от: Йордан Николов
Изтегли материала