stdClass Object ( [ddate] => 2019-02-14 06:21:03 [path_image] => /ufiles/2/73/85156/operacionni-sistemi-i-kompiutyrni-mreji-1.png [article_excerpt] => 1 Какво е ОС Операционната система е специален вид софтуер, който се грижи за управлението на всички устройства в един компютър и за взаимодействията между тях, потребителските програми и потребителя. Основни видове програми, според предназначението им и мястото им в ОС * _Системен софтуер_ (софтуер [meta_keywords] => какво,операционната,система,специален,вид,софтуер,който,грижи,управлението,всички [cat] => Информационни технологии [cat_id] => 22 [scat] => 0 [art_id] => 85156 [title] => Операционни системи и компютърни мрежи [article_page] => 1 [article_html] =>

1 Какво е ОС

Операционната система е специален вид софтуер, който се грижи за управлението на всички устройства в един компютър и за взаимодействията между тях, потребителските програми и потребителя.

Основни видове програми, според предназначението им и мястото им в ОС

  1. Системен софтуер (софтуер, чието предназначение е да управлява изчислителната система. Например Explorer е специализиран да управлява файловата системата на компютъра, докато във Word също можеш да изтриеш файл, но неговото предназначение е за писане на документи) – не е част от ОС;

  2. Средства за разработка на други програми (компилатори, редактори, дебъгери). Не са част от ОС. Това се програми, които например:

3) Потребителски програми - не са част от ОС

2. Основни функции на ОС

1 Управление на процесите: пускане, унищожаване на процес; разпределяне ресурсите между различни процеси (разбира се ресурсът “време на процесора”, който се дели между едновременно работещи процеси в изчислителната система). Тази функция е задължителна за ОС;

2. Управление на паметта: Тази функция е задължителна за ОС. Тя включва:
- Разпределение на паметта между процесите – ОС се грижи за разпределението на наличната в компютъра памет за процесите, които работят едновременно в ИС.
- Защита на паметта – ОС се грижи един процес да няма достъп до паметта на друг процес.

3. Управление на файловата система:

Файл: минимална порция информация, която се пази на външен носител (може да е и в паметта на машината - “RAM – дискове”: файл в RAM паметта на компютъра. Тази памет е бърза, но енергозависима.)

Логическият вид на файловата система (файловете на компютъра) е йерархичен, дървовиден. ОС се грижи за логическият файл да се представи физически върху дисковото устройство и дава възможност за работа с файлове (достъп). Физически файлът представлява разпръснати блокове от байтове върху целия носител, а ОС се грижи тези разпръснати блокове да изглеждат като последователност от байтове за програмите.

4. Управление на периферията: само чрез ОС може да се управлява хардуера. Например отпечатването на принтер, сканиране, запис на CD ROM, управлението на звука (звукови карти) са услуги предоставени от ОС.

5. Команден интерпретатор (команден процесор): това се програми, които чакат въвеждането на команди (например от клавиатурата , може и от файл) и ги изпълняват;

Структура на ОС

Една ОС се състои от две части:

Ядрото се грижи за абсолютно всички процеси, които се изпълняват както и за комуникацията със наличните устройства. То осигурява работата на обвивката и на приложните програми.
Обвивката служи за връзка между потребителя и ядрото. Тя може да бъде както графична така и команден ред. ОС и друг вид системен софтуер, който обаче не е част от самата операционна система - драйверите. Те служат за връзка между ядрото на ОС и съответните физически устройства. Самата ОС има вградени драйвери за определени устройства като процесор, временна памет, твърд диск и др. които осигуряват нейната работа.

[url] => informacionni-tehnologii [cpages] => 14 [image_path_1] => /ufiles/2/73/85156/operacionni-sistemi-i-kompiutyrni-mreji-1-1.jpg [image_path_2] => /ufiles/2/73/85156/operacionni-sistemi-i-kompiutyrni-mreji-1-2.jpg [art_id_redir] => 0 [fullname] => Параскева Андонова [user_id] => 9835 )