Четв, 24- ти Юни
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Български език и Литература Други

П. Р. Славейков - Изворът на Белоногата


Пето Р. Славейков Изворът на Белоногата


Възраждането е време на смяна на културния модел, време на откриване на света извън нас и света в нас, на раждането на най-болезненото за модерното българско съзнание противоречие противоречието ние и другите. Живял в продължение на векове в своята котловина, притискан от борбата за физичестко оцеляване, българинът е принуден да ограничи интересите си, мечтите си, стремежите си в рамките на патриархалния свят. Началото на неговото възраждане е свързано с момента на откриване, че времето не е затворено само в цикъла на годишните празници, а има своя протяжност в миналото, което е славното българско минало, и в бъдещето, което би могло да е свободно българско бъдеще.

Началото на нашето възраждане е свързано и с момента на откриане, че пространството не е само ограниченият хоризонт на хълмовете, които ограждат родното селище, а е безкрайният път, който се е ширнал на север и на юг. Пътят, по който ще тръгне грешният Софроний, за да открие, че освен села и градове, в които владее законът на варварството, има и други страни, където хората пращат децата си по школя и по академии, където на почит е човешкото достойнство. Главен герой на българската литература става подвижният човек, героят на пътя, човекът, който преминава граници национални, културни, социални.

Постепенно заедно с опиянението от откриването на цивилизацията идва и помъдряването. Разтревожени за бъдещето на своя народ, неговите будни синове откриват, че беззащитен в своята невинност, той е изложен на заплахата да загуби националната си самобитност, да пренебрегне изконните си добродетели, подмамен от блясъка на чуждия свят.

Този проблем получава особена острота през 70-те години на XIX в., когато се засилват контактите ни с Европа. Възрожденската книжнина реагира с десетки творби. Против безогледното навлизане на чуждата, несвойствена за българския манталитет цивилизация се обявяват поети, публицисти, прозаици, драматурзи. Творбите, които по най-талантлив и универсален начин поставят този въпрос, са поемата на Петко Славейков Изворът на Белоногата и комедията на Добри Войников


Материала е изпратен от: Капка Стойчева
Изтегли материала