Вторник, 24- ти Септ.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Български език и Литература Петко Славейков

Поемата на Петко Славейков Изворът на Белоногата


Поемата на Петко Славейков Изворът на Белоногатае изградена върху фолклорни мотиви, написана като народните песни на народностен език е най- хубавото , сътворено от творческото му перо.

Богатото художествено въображение на поета му дава възможност, въз основа на едно предание за вграждане сянката на девойка при построяване на чешма между Ибича и Харманли да създаде творба , която далеч надхвърля тази тема. Тя присъства само в заключителната й част и не играе съществена роля за изграждане на образа на главната героиня Гергана.

Поемата Изворът на Белоногатае всъщност творба за нравствените добродетели на българската девойка от епохата на Възраждането, макар че в текстово отношение повествователното време е епически отдалечено- в стари години , отколе. Авторът разкрива не само патриархалните добродетели на своята героиня като трудолюбие, обич и привързаност към майка, баща, роден дом и родно място, но и твърдостта и непреклонността, когато с неподозирана от турския везир сила брани правото си да обича по собствен избор.

Изграждайки образа на Гергана, поетът оригинално смесва романтично- баладичното и реалистичното, но това не намалява, увеличава очарованието на поемата му. Той поставя героинята си в битова обстановка, обгръща я с българска атмосфера, обвързва я с митична вяра в съществуването на веди и самодиви и така засилва у читателя впечатлението като правдивост на образа.

В началото на централната част Гергана все още не блести с нещо изключително. Тя е обикновена селска девойка, ранобудна и набожна:

*рано ранила Гергана, * станала, та се умила,* пред икона се прекръсти,

*тихо се богу помоли.* Росна е китка набрала,* и я на чело забола.

Очарованието на момичето идва от този лъх на невинност, чистота и свежест, на скромност, естественост и миловидност.

Материала е изпратен от: Красимир Василев
Изтегли материала