Събота, 28- ми Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Български език и Литература Други

Приятелството
ПРИЯТЕЛСТВОТО


Разработил Злати ЗлатевИ трудно и лесно е човек да пише, мисли и споделя за приятелството и за своите приятели. Лесно е когато говорим по принцип за приятелството, трудно е когато мислим и говорим за нашите лични приятели. Във втория случай винаги ще има недоизказани на глас мисли. Нещо ще ни притесни, нещо ще ни смути и няма да бъдем докрай искрени пред себе си, приятелите и околните.

Приятелството е дружба, която изразява една чиста духовна близост и почива на основата на обща ценностна система. Когато един човек уважава някого при дадена ситуация, той започва да гледа на себе си до известна степен с очите на уважавания – приятеля, да приема неговото мнение за своите качества и добродетели.

Предупрежденията и откровените забележки са едни от първите задължения на приятелството. При приятелството не трябва да има никакви съображения освен самото чувство.

Онова, което обикновено наричаме приятели или приятелство, не е нищо друго освен връзки и познанства, завързани случайно или за някакво удобство, чрез които нашите души общуват.

При истинското приятелство познаваме душата на отсрещния като своята, дори на тях можем да се доверим повече, отколкото на себе си.

Чудили ли сте се понякога каква е тайната на приятелството? Искало ли ви се е да влияете на хората? Искали ли сте да спечелите някого за приятел, но не сте знаели как. Ядосвали сте се когато, някоя невзрачна или необичана от вас личност може да се сприятелява без проблеми, а вие независимо, че сте по-готина сте си оставали в сянка. Ако е така, сега ще ви издам моите малки тайни, трупани през малкия ми жизнен опит.

Всеки знае поговорката – каквото посееш – това ще пожънеш или по друг начин казано: както се отнасяш ти с хората, така ще се отнасят и те с теб.

Едва ли на теб ти е приятно някой да ти говори за твоите лоши страни тоест недостатъците ти.

Аз лично не съм срещала такъв човек, който да изтъква недостатъците на хората около него и да е заобиколен от приятели.

Запитвали ли сме се какво най-много желае един човек? Най-силно един човек желае да бъде или да се чувства ЗНАЧИМ. Запомнете това. Нека не забравяме, че всеки обича да бъде хвален.

Аз лично ви съветвам да го правите искрено, защото пък и не всеки обича подмазвачите, а те в повечето случаи се разбират. Между другото сега се сетих за поговорката “Блага дума желязни врати отваря”.

С течение на времето и контактите ми с моите приятели си изработих правила за спечелване обичта на хората. Ако желаете да ги използвате, аз ви ги подарявам. Направете поне един експеримент и ще видите резултата.


Материала е изпратен от: Димитър Георгиев
Изтегли материала