stdClass Object ( [ddate] => 2019-01-03 06:40:12 [path_image] => /ufiles/2/148/154441/reitingovite-agencii-i-tehnite-ocenki.png [article_excerpt] => Рейтинговите агенции и техните оценки В света има множество агенции за кредитен рейтинг, извършващи дейност на местно и международно ниво. Можем ли да кажем, че някой определя бъдещето ни? Ако трябва да отговорим не толкова буквално на този въпрос – отговорът би бил „да”. Най-големите три агенции за [meta_keywords] => рейтинговите,агенции,техните,оценки,света,има,множество,агенции,кредитен,рейтинг [cat] => Други [cat_id] => 150 [scat] => 36 [art_id] => 154441 [title] => Рейтинговите агенции и техните оценки [article_page] => 1 [article_html] =>

Рейтинговите агенции и техните оценкиВ света има множество агенции за кредитен рейтинг, извършващи дейност на местно и международно ниво. Можем ли да кажем, че някой определя бъдещето ни? Ако трябва да отговорим не толкова буквално на този въпрос – отговорът би бил „да”. Най-големите три агенции за кредитни рейтинги, определящи бъдещето на цели държави, са Standard and Poor’s (S&P), Moody’s и Fitch. S&P и Moody’s са базирани в САЩ, докато Fitch има управление в Ню Йорк и Лондон. Големите три притежават над 90% от пазара. Въпреки това тези данни реално подценяват доминацията на Moody’s и S&P, тъй като Fitch притежава само около 14% от споменатите.

По правило, международният рейтинг на емитент от дадена държава не може да е по-висок от рейтинга на държавата в този момент, докато местните рейтинги не са ограничени от международния рейтинг на страната. Пазарното им признаване предшества разработването на нормативните изисквания. Основен критерий в изискванията е обективността при анализа на информацията и изготвянето на оценките.

Разрастването на инвестиционният пазар, съчетано с диверсификацията на различни видове и количества емитирани ценни книжа, представлява предизвикателство както за институтските, така и за индивидуалните инвеститори, които трябва да анализират рисковете свързани с чужди и местни инвестиции.

Инвеститорите могат да използват информацията от една или няколко рейтингови агенции. Те очакват въпросните рейтингови агенции да предоставят обективна информация, базирана на аналитични методи и точни статистически измервания. Инвеститорите също очакват, както емитентите на ценни книжа, така и рейтинговите агенции да бъдат контролирани и регулирани от държавните агенции по ценни книжа. Разбирането на историята и развитието на рейтинговите агенции, дава на инвеститорите поглед върху методологията, която агенциите използват, както и качеството на оценяване на всяка една от агенциите. Анализите и оценките дадени от различни агенции за кредитен рейтинг, осигуряват на инвеститорите информация, която да им послужи при поемането на риск и оценка на възможностите, свързани с различни инвестиционни области. По този начин инвеститорите могат да вземат адекватно решение по отношение на дадена държава, индустрия и класове ценни книжа, в които са избрали да инвестират.

[url] => ikonomika_drugi [cpages] => 3 [image_path_1] => /ufiles/2/148/154441/reitingovite-agencii-i-tehnite-ocenki-1.jpg [image_path_2] => /ufiles/2/148/154441/reitingovite-agencii-i-tehnite-ocenki-2.jpg [art_id_redir] => 0 [fullname] => Bilyana Ivanova [user_id] => 20681 )