Четв, 6- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Български език и Литература Други

Рицарите на западноевропейската литература (пищов)


ТЕМАТА


6

Основна тема на средновековната западноевропейска литература е Бог н всичко, свързано с него.По своята същност тя е християнска През Средновековието съществува и рицарската литература, в която главна тема е рицарството, а рицарят - основен герой.

Рицарското съсловие се състои както от крале,


2

херцози, богати благородници, така и от по-бедни или обезнаследени граждани. Те всички имат общ идеал, изтъкан от възвишени чувства и пъстра фантазия.

Рицарският морален кодекс определя рицаря като човек, чиято главна цел е да служи на Бога и Църквата. Преди всичко рицарите трябва да защитават духовниците и


3

обикновеното население . Забранява се да се влиза въоръжен и насила в църква, да се палят домове на мирни

жители, да се разрушават мелници да се изкореняват лозя, забраняват се военни действия в определени дни.

Рицарската литература е богата главно на лирични произведения и романи. Южна Франция се смята за люлка на рицарската лирика.


4

Основните видове рицарска лирика са: канцон (любовна песен), пасторал (песен, в която се идеализира животът на овчари и овчарки), сирвент (рицарски бойни песни). Според рицарските изисквания всеки рицар трябва да има своя дама, с нейното име да влиза в бой, с нейното име на уста да умира и да я прославя.

В рицарския морален кодекс,


5

като задължителен елемент, влиза любовта на рицаря към Дамата на сърцето му. В името на своята възвишена любов, рицарят е готов да влезе в двубой с всяка сила, застрашаваща живота на дамата. Любовният идеал, свидетелства за духовно разкрепостяване на човека, надмогване на религиозните догми, за опасността църквата да загуби властта над своите поданици.

В приказният свят на Артуровият цикъл се води постоянна борба м/у защитниците и враговете на Логрия, м/у добрите и лошите рицари. Много от героите имат светла и тъмна страна като рицаря Ланселот, и магьосниците Моргата и Вавиана.


7

Крал Артур представя образа на идеалният владетел, а рицарите от Кръглата маса са идеални поданици и достойни последователи на своя крал, подобно на Исус и дванайсетте апостоли.

Кръглата маса, символ на равнопоставеност в организация на келтите, напомня евангелската маса от Тайната вечеря.

Легендата за Крал Артур е трудно да се възприеме като


8

приказка. Сюжетът и е по-сложен, в нея има много герои, всеки със своя мисия и съдба, събитията се случват в продължителен период от време. Застъпени са много мотиви- за доброто и злото, за Кръглата маса, за трагическата обреченост на държавата, показано е огромното значение на моралния избор на човека и необходимостта от връзка


9

м/у човека и колектива. Приказките обикновено имат щастлив край, докато тук Крал Артур умира, Ланселот също.

Литературният живот през Средновековието силно се видоизменя вследствие промените на средновековното мислене. В епохата на Ренесанса ще се утвърди човекът като основна фигура.

Материала е изпратен от: Силвия Николова
Изтегли материала