Пон, 25- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Български език и Литература Други

Рядка добродетел. Един мой враг.


Рядка добродетел


Най – доброто качество в характера ми е, че съм балансиран. Това е черта, която не всеки притежава.

Още от малък личен начин. Някои се раплакват. Мнозина се ядосват и започват да правят глупости. Например в последния учебен ден един мой приятел се разбесня, защото беше получил четворка на коаз винаги съм бил спокоен. Случвало се е да трябва да направя нещо, което не искам или не мога. В такива моменти повечето хора биха се ядосали и разгневили. Аз също се гневя, но умея да не го показвам. Наскоро например един мой приятел имаше рожден ден, който щеше да се празнува от сутринта до вечерта. В същия ден обаче родителите ми искаха да отида в Бистрица с тях, за да им помагам. „Ако съм с тях, няма да мога да отида на рождения ден на приятеля си” – би си помислил всеки в такъв момент и би се разгневил. Сестра ми например би се ядосала страшно ако й се случи подобно нещо. Аз обаче останах спокоен и вместо да се огорча, потърсих решение. Предложих на родителите си да отида на рождения ден, а после те да ме вземат оттам. Те се съгласиха. По този начин хем не изпуснах празника, хем помогнах на родителите си. Благодарение на моята рядка добродетел аз се измънха от тази ситуация без да обидя никого.

В училище на всеки се случва да получи нежелана оценка. Различните ми съученици показват гнева си по разнтролното , а само една точка не му достигаше за петица В гнева си започна да обижда съучениците си и учителите и да тряска врати, да рита чиновете. За такова поведение могат да го предложат за наказание. В подобни ситуации аз оставам спокоен и вместо да викам и да тряскам, се опитвам да намеря начин да си попражя оценката.

Да си спокоен е много хубаво качество, но е особено трудно да го притежаваш докато си тийнейджър.


Един мой враг


Различните хора, с които общувам, биха отговорили различно на въпроса коя е моята най-лоша черта. Аз обаче нямам никакви колебания – най-лошото ми качество е мързелът. Ленивостта ми пречи във всичко, с което се захвана и влияе зле на отношенията с родителите ми.

Няма област от живота ми, в която мързелът да ми е от полза. В училище например мога да получавам хубави оценки по всички предмети, но това не се случва често главно защото ме мързи да си уча уроците и да си пиша домашните. Когато се върна от училище, си казвам, че първо ще си почина, а после ще уча. Излягам се пред телевизора и целият следобед се превръща в едно безкрайно мързелуване. До учене така и не се стига. Но не само училището страда. Преди време започнах да тренирам тенис – спорт, който ми харесваше. Скоро обаче ме домързя да ходя на тренировки. Така и не станах тенисист. Ето защо мисля, че мързелът е най-неприятното ми качество.

Както ми пречи в училище и в спорта, така мързелът ми вреди и в отношенията с моите близки. Родителите ми страшно се гневят, задето не влагам повече старание в ученето. Или че не изпълнявам поръките им да свърша една или друга къщна работа – да си почистя стаята, да полея цветята, да напазарувам. Даже приятелите ми казват, че моят мързел е нетърпим. Колко обещания не съм изпълнил само защото ме е мързяло !


Материала е изпратен от: Силвия Найденова
Изтегли материала