stdClass Object ( [ddate] => 2019-02-21 07:18:11 [path_image] => /ufiles/2/147/153207/schetovodno-otchitane-na-razchetite-s-personala-i-podotchetnite-lica-v-biudjetnite-predpriqtiq.png [article_excerpt] => Счетоводно отчитане на разчетите с персонала и подотчетните лица в бюджетните предприятия. 1.Характеристика на разчети с персонала в бюджетните предприятия. Дейността на повечето бюджетни предприятия е свързана с изразходването на значително количество жив труд. По тази причина, разчетните взаимоотн [meta_keywords] => счетоводно,отчитане,разчетите,персонала,подотчетните,лица,джетните,предприятия,характеристика,разчети [cat] => Счетоводство и контрол [cat_id] => 79 [scat] => 36 [art_id] => 153207 [title] => Счетоводно отчитане на разчетите с персонала и подотчетните лица в бюджетните предприятия [article_page] => 1 [article_html] =>

Счетоводно отчитане на разчетите с персонала и подотчетните лица в

бюджетните предприятия.1.Характеристика на разчети с персонала в бюджетните предприятия.


Дейността на повечето бюджетни предприятия е свързана с изразходването на значително количество жив труд. По тази причина, разчетните взаимоотношения с персонала в тези бюджетни звена са основни и най-често срещаните като отчетни обекти.

Трудовите възнаграждения на персонала в бюджетните предприятия, обикновено се изплащат два пъти в месеца – под формата на аванскъм 15-то число и като заплата в края на месеца. Счетоводното отразяване на дължимите възнаграждения към персонала и други плащания на бюджетното предприятие във връзка с използване на живия труд като разход се извършва един път в месеца – най-често в неговия край.


2.Счетоводни сметки за отчитане на разчети с персонала.


Основните сметки, предвидени в сметкоплана на бюджетните предприятия за отчитане на взаимоотношенията с персонала са сметките от подгрупа 421Разчети с работници, служители и друг персонал – местни лица и 422 Разчети с работници, служители и друг персонал-чуждестранни лица. За счетоводното отчитане на формираните провизии за бъдещи плащания към персонала в сметкоплана е предвидена сметка 4230 Провизии за бъдещи плащания към персонала.

При счетоводното отчитане на разчетните отношения с персонала се засяга и един друг основен обект в бюджетните предприятия, какъвто са разходите. За тяхната счетоводна характеристика са предвидени сметки в раздел 6Сметки за разходи в Сметкоплана на бюджетните предприятия. По-конкретно става въпрос за сметки от подгрупа 604 Разходи за заплати, други възнаграждения и провизии за персонала и 605 Разходи за социални осигуровки за персонал и други лица.


3.Стопанси операции и счетоводни статии за отчитане на разчети с персонала


За изплатен аванс на персонала:

Дебит сметка 4213Вземания от работници, служители и друг персонал-местни лица,

Дебит сметка 4224Вземания от работници, служители и друг персонал-чуждестранни лица

Кредит сметка 5011Касови наличности в лева

За начисленото трудово възнаграждение:

Дебит сметка от подгрупа 604Разходи за заплати, други възнаграждения и провизии за персонала


Кредит сметка 4211Задължения към работници,служители и друг персонал-местни лица

Кредит сметка 4222Задължения към работници,служители и друг персонал-чуждестранни лица


За начислените заплати за сметка на НОИ:

Дебит сметка 4558Вземания от ДОО и социално-осигурителни плащания

[url] => schetovodstvo-i-kontrol [cpages] => 3 [image_path_1] => /ufiles/2/147/153207/schetovodno-otchitane-na-razchetite-s-personala-i-podotchetnite-lica-v-biudjetnite-predpriqtiq-1.jpg [image_path_2] => /ufiles/2/147/153207/schetovodno-otchitane-na-razchetite-s-personala-i-podotchetnite-lica-v-biudjetnite-predpriqtiq-2.jpg [art_id_redir] => 0 [fullname] => Стефан Вълков [user_id] => 16807 )