Неделя, 31- ви Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Биология

Счупване и навяхване


Най-честите счупвания в областта на китката са фрактурата на лъчевата кост на типично място (това място отстои на около 2 см от по-близкия до китката край на лъчевата кост) и счупването на ладиевидната (скафоидна) кост. Тези две счупвания възникват най-често при падане на тялото напред и подпиране върху длан при разгъната в лакътя ръка.

В тези случаи обикновено възрастта на пострадалия определя коя кост ще се счупи. При възрастните хора остеопорозата определя като най-слабо именно мястото на лъчевата кост, отстоящо на около 2 см от китката. Обикновено при падане и подпиране на ръка се уврежда ладиевидната кост, но при възрастните хора същата тази сила първо "чупи" лъчевата кост на типичното за счупване място.


видове счупвания на бедрената кост:

счупване на бедрената глава - тези счупвания са редки и са съчетани с изкълчване на тазобедрената става. Механизмът, по който възникват тези счупвания е същият както при изкълчването на тазобедрената става (виж "Изкълчване на тазобедрената става").

счупване на бедрената шийка - това са най-честите счупвания на бедрената кост при при хора в напреднала възраст. Това се обяснява с характерното засягане на тази част на бедрената кост от остеопорозата, което я прави особено предразположена към счупване и то при неголеми по сила травми (най-често падане от височината на собствения ръст).

счупване на ствола на бедрената кост (на дългата, тръбеста част на костта). Поради голямата здравина на тази кост обикновено счупването възниква при травми с голяма сила.

счупвания на долната част на бедрената кост - това са счупвания, които могат да бъдат вътреставни и извънставни, но и в двата случая представляват сериозен проблем за лечение.


В някои случаи може да има разместване на костите, участващи в ставата- изкълчване, и това налага наместване на ставата от специалист.


Менискът е парче здрав хрущял с дисковидна форма, който намалява стресовото натоварванв вътре в колянната става. Всяко коляно има един латерален (външен) мениск под външната издутина на бедрената кост и един медиален (от вътрешната страна) мениск, разположен под вътрешната издутина на бедрената кост.

Менискът може да се скъса под влиянието на режещи сили на ротация, които въздействат на коляното при резки и бързи движения. Това е особено често срещано в спортове, които изискват бързи движения и реакция. Двата мениска могат лесно да се скъсат при осъществяване на ротация в коляното, докато същото носи в момента тежестта на тялото (опорен крак).Съществуват два вида скъсване на мениска- частично и пълно скъсване. В един и същи мениск може да има повече от едно скъсване.


Дискова херния

В резултат на травма или друга причина, се получава разкъсване на външната част на междупрешленния диск и излизане на вътрешната му част в гръбначномозъчния канал, където притиска гръбначния мозък.


1. Обездвижване с Киршнерова игла при счупване на пръст на ходилото.

2. Обездвижване с винт и игла при счупване на първа кост на ходилото /метатарзална/

3.Лошо лекувано счупване на двете кости на подбедрицата с оформяне на лъжлива става

4. Раздробено счупване на двете кости на подбедрицата


Материала е изпратен от: Донка Желева
Изтегли материала