Неделя, 5- ти Април
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / История

Шипческата епопея


ШИПЧЕСКАТА ЕПОПЕЯ

Създаването на Българското опълчение е свързано с подготовката на братска Русия за освободителната война срещу Турция след жестокото потушаване на Априлското въстание.Още през октомври 1876 г. По предложение на ген.Ростислав Фадеев руското Военно министерство създава основните документи за българските бойскови формирования.Определя се и генерал-майор Никола Григориевич Столетов за началник на бъдещите опълченски дружини.

Много са паметниците,литературата и картините носещи спонена за едни отминали битки,битки за свободата на България!Едни от тях са битките при върха Шипка.

В средата на месец юли 1877 за овладяването на Шипченският проход от север от части на 8 корпус бил сформиран Габровският отряд (3 баталъона,5 сотни и 10 оръжия),който трябвало да се съгласуват с действията си с Предния отряд.

Шипченската епопея включва боевете, които са се разиграли на най-високите точки на Шипченския проход, които са върховете Св. Никола, Орлово гнездо, Шипка, от 9 до 11 август 1877 г.

Главаната задача на Габровският отряд е да овладее и отбранява Шипченският проход и наблюдава Тревненския и пътеките между двата прохода.При тяхното предвижане на юг са били освободени селищата на Габровският край.

На 7 юли /деня в който Търново бил освободен/ нков,свидетел на дебаркирането на руските войски при Свищов.

Н а 11 юли на Попрайковата ливада до Габрово спрял авангарда командван от сотник Иловайски,Първи в града влезли двама офицери и един тръбач.Директора на гимназията Райчо Каролев ги приветствал поздравил с добре дошли.

На 13 юли в града Габрово началника на габровският отряд ген.Б.Ф.Дерожински и командирът на казанлъшкият полк полк.Орлов.На 15 юни в Габрово се събират целият отряд в 36-ти пехотен орловски полк,1-ва,2-ра,3-та,4-та и 5-та опълченска дружина,4-ри сотни и три командни,около 5500 души с 27 оръдия.По-късно към него се присъединяват и Брянският полк.

На 17 юли Габровският отряд предприема първото настъпление към прохода в три колони лявата колона начело с капитан Клиенов от две роти настъпват през Манастирската пътека и Еловският дол с задача да удари десният фланг на турците на билото на планината .Водачът българин,в старанието си да приведе руската част през по-удобен път,избягва обходната,но по-трудна пътека и колоната попада право срещу турските сили.Турците забелязват движението на колоната изчакват да се приближи и я пресрещат с силен ура деен и пушечен огън.В този неравен бой на двете роти срещу десето кратно по-силен противник който разполага и с 6 оръдия са извадени от строя голяма част от войници и офицери.Избити са 63 бойници и двама офицери.Капитан Клиентов ранен на 3 места,заповядва на единствено не засегнат офицер Поручик Орлов да командва отстъплението

В състава на средната колона със командващ полк.Лингрестриом влизат 4 роти,1 сотня казаци и 4 оръдия.В действията вземат участие и командирът,а дивизията ген.Светополк-Мирск.Колоната започва настъплението по шосето Габрово-Червен бряг-Габрово-шипка и кум 14 ч. завладява първата караулка и се отправя към месноста Рашейското,разездите донасят ,че от към върха се спускат турци.Завързва се престрелка,която трае няколко часа.Турците получават


Материала е изпратен от: Нела Христова
Изтегли материала