Пон, 23- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Други

Стратегия на фирма на примера на Албена АД к.к. Албена


Стратегия на фирма / на примера на Албена АД – к.к. Албена /


  1. Въведение

Факторите, които налагат изготвяне на стратегия на фирма са разнообразни –например, нарастващата конкуренция, промените на външната среда и пр.

Изготвяне на стратегия, самото стратегическото планиране и управление са най-съвременната модификация на вътрешнофирменото планиране и управление. Кардиналните изменения в развитието на вътрешнофирменото планиране към стратегическото планиране, протекли през 60-те и 70-те години на XX век, доведоха до своеобразен „бум” на стратегическото планиране. Този бум се характеризира с такова планиране, което не е насочено навътре във фирмата, а навън от нея, към нейното социално-икономическо, политическо, екологическо и технологическо обкръжение. Този преход означава скъсване с представата за фирмата като затворена система и преход към възприемане на фирмата в качеството й на отворена система.

Ето защо, интерес представлява анализа на стратегията на всяка организация.

Цел на разработката е да разгледа стратегията на корпоративно предприятие, ангажирано в туристическия бизнес.


  1. Представяне на фирмата

Албена АД е акционерно дружество, което стопанисва к.к. Албена

Отново в началото на 70-те години, Албена е притегателен център и за любителите на спорта. Започват да се провеждат международните рали състезания, парашутизъм, турнир по бокс, шахмат, спортен бридж и конна езда. Богатата база предоставя прекрасни възможности за водни спортове като сърфове, парашути, яхти, катамарани, водни ски, моторни делтапланери, водни пързалки, басейни, тенискортове, игрища за волейбол и баскетбол, миниголф, стрелба с лък и др.

След приватизацията на комплекса, "Албена"-АД е с преобладаващо частно участие и се утвърди на международния и вътрешния пазар със завършен туристически продукт. Албена бързо се разви, като водещ и предпочитан туристически курорт в България от световно ниво. Над 25 партньори от целия свят, между които TUI, Томас Кук, ЛТУ, Май Травел и др., затвърдиха дългогодишните си контакти с курорта и увеличиха пазарния му дял от световен мащаб. Всяка година Албена е посещавана от чуждестранни туристи, който са редовни гости на комплекса още от 1969 г. Техните добри впечатления и удовлетвореност от професионалното обслужване са показател за качество.

Към настоящия момент, комплекса разполага с над 14 900 легла, разпределени в 43 хотелски комплекса, 4 вилни селища и 1 къмпинг с категория от 2 до 4 звезди, 100 супер заведения, конна база, 8 футболни игрища, спортна многофункционална зала.


Материала е изпратен от: Детелина Даутева
Изтегли материала