Петък, 23- ти Окт.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Информационни технологии

Структура и настройки на контролер за индикация


Структура и настройки на контролер за индикация

В съвременните устройства като цифровите индикатори се използват предимно светодиоди и течни кристали. Управлението на индикациите бива: статично и динамично. Статичното управление се предпочита когато броят на индикаторните елементи е от 3-4. При статичното управление е необходимо дешифриране на всеки сегмент за всеки разред. Цифрова индикация.

Използват се светодиоди, както с общ катод така и с общ анод. Общият електрод е подложка, а сегментите са съответно диоди. Динамичното управление се използва, когато броят на разредите повече от 4. Този принцип на управление се нарича мултиплексиране. При динамичното управление всички едноименни сегменти от съответните разреди се обединяват в една шина.

Up на фигурата е напрежението в/у общия електрод. Примерът е даден за случая когато в 1 разряд трябва да свети 1, а във втори разряд 7. За да се избегне появата на стробоскопичен ефект, трябва да се варира с два параметъра: честота на обхождане на разредите и сила на тока през съответния сегмент. В резултат на варирането на параметрите, средната ст-ст на тока през всеки сегмент (за 1 период) трябва да отговаря на ст-стта на постоянния ток (взима се от каталог), необходима за нормално светене на съответния сегмент. Тези два параметъра се влият от конкретното схемно решение и от драйверната програма за управление. Особености на използването на течните кристали като индикаторни елементи: принципите са същите, но с една особеност. Течните кристали не светят. Те работят с отразена светлина или с такава, която минава през тях. При тях формата на импулсите трябва да бъде такава:


Материала е изпратен от: Йорданка Петрова
Изтегли материала