Пон, 13- ти Юли
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Философия

СЪМНЕНИЕ


СЪМНЕНИЕ


За да открием истината, нужно е поне веднъж в

живота си да подложим всичко на съмнение,

доколкото това е възможно

Рене Декарт

Единственото сигурно е, че няма нищо сигурно

Плиний Стари

Скептиците са един вид номади,

които ненавиждат всяка трайна обработка на земята

Имануел Кант


1. Светът на мненията


Детето навлиза доверчиво в света, приема реалното и вълшебното за еднакво истинни, защото доверието е първично човешко отношение. Чрез него светът става свой свят, чрез него чуждото и далечното биват опитомявани, както прави това Малкият Принц на Екзюпери. С времето обаче поредица от разочарования лишават този близък свят от уюта на доверчивостта и децата заделят онова, с което не искат да се разделят и за което в реалността вече няма място, за други, въображаеми места - тези на игрите и мечтите.

Един ден човек научава, че според науката и най-солидната основа - Земята - също се движи, че вещите са само привидно непроницаеми и неподвижни, защото според физиката всеки техен елемент е гигантско струпване от недостъпни за човешките сетива частици. Дори звездите не съществуват такива, каквито в момента ги виждаме, защото можем да наблюдаваме само тяхното минало. Ние виждаме Слънцето, което прави нещата видими, поне от 8 минути вече в миналото, според теорията на Айнщайн, щом скоростта на светлината е максималната природна скорост и освен това е крайна величина. Ако продължим по същата логика, ще се окаже, че ние възприемаме само миналото на нещата, че живеем в един бивш свят.

Следователно във видимото има множество привидности. Много от нашите знания се оказват само мнения. Платон определя мнението като средина между


Материала е изпратен от: Йорданка Стоянова
Изтегли материала