Неделя, 5- ти Април
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Технически науки

Състав, строеж и структура на материалите


14. Звукоизолационни материали

За съвременното строителствотои неговото перспективно развитие звукоизолацията има изключително важно значение.

Звукоизолационните материали трябва да се разглеждат заедно с конструкцията, тъй като техните акустични свойства зависят както от вида им, така и от местоположението им в конструктивния елемент. Според предназначението си се делят на две групи:

-звукопоглъщащи материали;

-ударнозвукоизолационни материали.


Звукопоглъщащи материали

Те се прилагат за вътрешна облицовка на помещения, зали и др. с цел да се понижи нивото на шума и да се създадат условия за тишина и уют в помещенията.

У нас се произвеждат следните по-важни звукопоглъщащи изделия.

1)звукопоглъщащи панели от поливинилхлорид и вата „Акупласт П”.

Тези изделия са с лицев слой от перфориран поливинилхлорид. Той е оформен във вид на вана, в която се поставя пълнеж от вата, залепена с тензух или стъклен воал. Употребява се за облицовка на повърхностите на различни помещения- зали за сметачни машини, бюра и др. за подобряване на акустичната среда.

2) акустични алуминиеви пана. Състоят се от перфориран алуминиев лицев слой и звукопоглъщащ материал от полутверда стъклена вата с дебелина 2 см, покрита с полиетилен и армировка.Ударнозвукоизолационни материали

Употребяват се за еластични подложки в междуетажни подови конструкции на сгради и в прегради за изолиране на помещенията от ударен шум.

1)коркови листове- получават се от коркови блокове чрез нарязване с машина. Блоковете се призвеждат чрез пресуване и изсушаване при 100-150ºС на отпадъчни коркови зърна и карбамидно лепило.

Поставят се между носещата стоманобетонна плоча и плаващия подпаркетен слой от дребнозърнест бетон.

2)корктон- представлява битуминизиран натронов картон с посипка от коркови гранули и пясък. Употребява се в строителството като еластичен подслой в подови настилки.

3)подово покритие „Рувитекс – ФД” – произвежда се от пълнежни и лицеви поливинихлоридни слоеве с подложка от текстил. Прилага се за подови покрития в жилищни сгради, като осигурява изолацията на междуетажните подове от ударен шум.

4)подово покритие „Тафтинг” – състои се от ютена тъканна подложка с единична или двойна промазка от латекс и експлоатационен слой от велурена прежда. Произвежда се в две разновидности:

-с единична промазка ;

-с гладка двойна промазка и с релефна двойна промазка

5)подово покритие „Велтер” – състои се от няколко слоя ватки от текстилни влакна, механично заздравени щрез иглонабиване. Употребява се за изолация от ударен шум в административни, обществени и жилищни сгради.Айде и със здраве!Материала е изпратен от: Христо Методиев Илков
Изтегли материала