Вторник, 21- ви Септ.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Биология

ТИМУСНА ЖЛЕЗА


ТИМУСНА ЖЛЕЗА


Тимусната жлеза (gl. thymus) е разположена в гръдната кухина непосредствено зад дръжката на гръдната кост, като заляга по предната повърхност на аортата, трахеята и сърцето (фиг. 310). Тя се състои от два несиметрично разположени дяла ляв и десен. Отвън жлезата е обвита със съединителнотъканна капсула, която отделя към вътрешността повлекла. Последните я разделят на множество малки делчета, изградени от по-тъмна периферна част корово вещество, и по-светла сърцевинна част. В коровото вещество се намират клетки, подобни на лимфните, които образуват струпвания, сходни с фоликулите в лимфните възли. Сърцевинната част се изгражда от плоски епителни клетки, които се групират концентрично и образуват телца, наречени Хасалови телца.

Големината на жлезата се изменя с възрастта. Най-голямо развитие (30 40 г.) тя достига преди настъпване на половата зрелост, след която в нея настъпва обратно развитие.

Нормално тимусната жлеза функционира само в детската възраст. С настъпване на пубертета тя закърнява и се замества от мастна тъкан. Този факт показва, че тя има известно отношение към половата функция, явявайки се антагонист на половите жлези. Последните започват да функционират и да произвеждат своите инкрети едва след закърняването на тимусната жлеза. Ако тя не прекрати своята функция след 1819-годишната възраст), наблюдават се изоставане на общото развитие на организма и задържане в развитието на половите органи т. нар. инфантилизъм).

При опити върху животни с премахване на тимусната жлеза се наблюдава задържане в растежа на дългите тръбести кости, които остават къси и с надебелени епифизи; заедно с това съдържанието на калциеви соли в костите намалява, костната тъкан се разрежда, костите стават меки и чупливи, изкривяват се, а при счупване трудно зарастват. Наблюдават се освен това мускулна слабост, вялост, трудна подвижност и психични смущения (т. нар. idiotia thymopriva). Тези данни показват, че тимусната жлеза участвува в регулацията на минералната и белтъчната обмяна в


Материала е изпратен от: Йордан Цонев
Изтегли материала