Неделя, 5- ти Април
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / История

Тропични Циклони


Всяка година в края на лятото и началото на есента в двете полукълба в зоната на тропиците се зараждат тропични циклони. Трябва само температурата на въздуха да достигне максималните си стойности за годината – 27-28 градуса и да бъде с 2-3 градуса по висока от температурата на приморския въздух. В района на Антилските острови тропичните циклони се наричат урагани. На езика на таино и араук ураган означава зъл дух. В Централна Америка в племето киче еднокракия Ураган е бог на гръмотевиците и бурите, на лошото време и на страха. В Далечният изток пък тропичните циклони се наричат тайфуни. Думата произлиза от китайски: да-фън или дай-фък, което ще рече голям вятър. В Тиморско море и в северозападните части на Австралия тропичните циклони се наричат уили-уили, а в южните части на Индийския океан оркан или оркан-бьо. В западните части на Мексико малките тропични циклони се наричат кордоназо или харикейн, или ревиля-хихедо, а на Филипинските острови багуйо. Срещат се и други мести имена като багайо, бегвиз.


В началото на 40-те години на миналия век метеоролозите на ВВС на САЩ започват неофициално да дават женски имена на тропичните циклони. По този начин се създава удобство при обмяна на информация за движението на циклоните, при съкращаване на текста на телеграмите. Такива списъци има за години напред и за още много други райони. Да ги изброим само: Западна, централна и източна част на северните райони на Тихия океан, западните северните и източни части на австралийския регион, районите на островите Фиджи, на Папуа и нова Гвинея, на Филипините и югозападните райони на Индийския океан. Освен имена тайфуните в северозападната част на Тихия океан получават и четири цифрен номер.

„Флора", както и другите тропични циклони, пред-ставлява вихрушка, която постепенно, увеличаваскоростта на въртенето си. Размерите й са много по-малки от тези на циклоните в умерените ширини;радиусът на вихрушката не надминава 200—500 км.Но затова пък скоростта на вятъра достига често силатана ураган (12 бала).За разлика от циклоните в умерените ширини тро-пичните циклони най-често се образуват през лятото иесента (август—октомври). Средно всяка година вАтлантическия океан възникват около 12 урагана, ав Тихия — малко повече — около 20. Продължител-ността на циклоните е от няколко часа до 10—15 дни.Циклоните в тропичните страни се зараждат обик-новено в ивиците между 6 и 20° на север и на юг отекватора. Най-често те възникват в Караибско море(край Антилските острови) и в Мексиканския залив, вБенгалския залив и Арабско море, в Източноазиатскитеморета около Филипините, в Южнокитайското, Източно-китайското и Японското море (тук те се нарича» тайфуниМатериала е изпратен от: Стою Стоилов
Изтегли материала