Четв, 21- ви Март
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Физика

Ултразвук


-малка от скоростта на звука са, разликата между честотата/ на генерирания УЗ и честотата/д на отразения от подвижния обект УЗ (наричана доплерова честота), f = f-fd е следната:

(4.2)

Това дава възможност за определяне на скоростта v чрез измерване на честотната разлика f. Доплеровите апарати с УЗ са между най-широко използваните за определяне на скоростта на кръвния ток и на скоростта на движение на клапите и стените на сърцето (доплерова ехокардиография).

Съвременните апарати за УЗ-диагностика са изцяло компютъризирани: от ниво манипулиране до получаване и записване на диагностичната информация.

Съвсем скоро е създадена техника, която съчетава диагностиката и лечението с УЗ. Миниатюрен УЗ-генератор-детектор е разположен на върха на тънък катетер, с който могат да се сондират кръвоносни съдове, жлъчни пътища и др. Тази техника дава възможност едновременно за локализиране и отстраняване на съдови стеснения, на злокачествени новообразувания и други патологични изменения. Методът е изключително перспективен за дилатиране на коронарните кръвоносни съдове.

Чрез измерване на скоростта на УЗ в кости и костни образувания след фрактури се определя тяхната плътност.

Второто направление в приложението на УЗ е във физиотерапията и в ултрафонофорезата.

Лечебното действие на УЗ се дължи на механичното и топлинно въздействие, водещи до промяна на проницаемостта на клетъчните мембрани и ускоряване на обменните процеси. Като активни фактори за механичния ефект се считат бързопроменливото акустично налягане и механични трептения на различно равнище (еж. по-горе).

Използваната в лечението УЗ-вълна е непрекъсната и с честота от 0,175 до 1,5 MHz, най-често - 0,8 MHz. Индикации за приложение на лечението са възпалителни процеси, невралгии, болкови синдроми и други.

Ултрафонофорезата е метод за вкарване в организма на лекарствени средства през интактна кожа с помощта на УЗ. Основан е на способността на УЗ да усилва дифузията и осмозата през клетъчните мембрани, с което става възможно проникването на лекарственото средство на по-голяма дълбочина. Ултрафонофорезата се прилага, например, в медицинската козметика за изглаждане" на оперативни цикатрикси.

Едно интересно приложение на УЗ е в борбата срещу комарите. Определена радиостанция или малък портативен генератор в домашни условия излъчват УЗ с определена честота, от която комарите бягат.

Ултразвукът се използва в стоматологията за лечение на парадонтозата - самостоятелно или след оперативна намеса, както и при перидонтити.Материала е изпратен от: Дилян
Изтегли материала