Четв, 21- ви Март
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Физика

Ултразвук


Ехографията (ултразвуково изследване) - приложение и основни предимства
Ултразвуковата диагностика се прилага вече години наред в клиничната практика. Тя е широко популярен метод на изследване във всички клонове на медицината - от кардиологията до акушерството и гинекологията. Основните предимства на изследването чрез ултразвук са следните:

големи възможности за точност и надеждност на диагнозата

удобство за изследвания и изследващия

неинвазивност
Приложението на ултразвука в акушерската практика е многостранно - фетална биометрия, откриване на структурни аномалии, фетална ехокардиография, измерване на кръвотока на матката, плода и пъпната връв.
Ултразвукът дава възможност за проследяване състоянието и физиологичните промени на яйчниците при стерилитет, като в тези случаи трябва да се изтъкнат огромните възможности на доплеровата методика.
Друга важна област на приложение е ехоконтрастното изследване под ултразвуков контрол - съвременен безболезнен метод за проверка на проходимостта на маточните тръби.

Прилагане на ултразвука през бременността

Установяване на ранна бременност

С вагинален ултразвук бременността може да се открие още при 5 до 7 дни закъснение на менструацията.
Ранно откриване на отклонения от нормалното развитие
Рисковете за абнормно развитие на ембриона са най-големи през ранната бременност. Ето защо откриването на отклоненията в този период дава възможност за вземане на навременни и адекватни мерки.


Трансректален ултразвук:


За да може правилно да се изключи запушване на еякулаторния канал често се прави ултразвук на еякулаторния канал и семенните торбички. При този преглед ултразвуковата сонда се поставя в ректума доколкото каналите са разположени близко до неговата стена. Също, еякулаторния канал пресича простатата, жлезата, която може да бъде усетена през стената на ректума. Ако семенните мехурчета са разширени, това е индикация, че те може да са пълни със семенна течност, защото не се изпразват правилно. Кисти, блокирали семенните канали упражнявайки налягане върху техните стени, или калциране на самите канали може също да бъде открито с този преглед. В някои случаи кистите могат да бъдат премахнати с операция през уретрата и по този начин се освобождава налягането в еякулаторния канал. Ако има запушване в рамките на еякулаторния канал, запушената част може да се отстрани посредством проста операция.Използвана литература:


1. http://www.worldnn.com/serv/Document?Action=show&DocID=1717807276

2.http://www.segabg.com/online/search.asp?SearchString=%F3%EB%F2%F0%E0%E7%E2%F3%EA&OnDate=

3.http://www.eunet.bg/media/show_story.html?issue=341102061&media=3669536&class=4088544&story=341102293

4.http://zabremeniavane.start.bg/?article=2432


Материала е изпратен от: Дилян
Изтегли материала