Неделя, 8- ми Декември
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / История

Великобритания между двете световни войни


Великобритания между двете световни война


Следвоенни икономически и политически изпитания

Великобритания също дава жертви във войната. 2/3 от търговския флот е потопен. Държавния дълг се увеличава. Запада външната търговия. Два милиона са безработни.

Икономическите затруднеиня предизвикват политическо напрежение. Либералната партия се разцепва. Напред излизат Лейбъристката партия. Консерваторите се съюзяват с либералите на Лойд Джордж в името на реформите. През 1918 г. те печелят повече места в парвламента. В Англия също се създава комунистическа партия, но влиянието й е по-слабо.

В колониите започват освободителни борби. Индия иска независимост. В Египет избухва въстание и британски гарнизони остават само около Суецкия канал. Ирландия иска да стане доминион. В границите на Великобритания е Севера Ирландия, където постоянно има сблъсъци между католици и протестанти.

Лойд Джордж отказва да подкрепи Франция за териториоално орязване на Германия и за размера на репарациите.

През 1922 г. подкрепяната от Англия Гърция е разгромена от Турция. Турция ревизира договора си.


Отдалечаване от либерализма

През декември 1922 г. на власт идват консерваторите. Основна опозиция става Лейбъристката партия. Правителството на Стенли Болдуин се опитва да възстанови стопанството чрез протекционизъм. Британските предприятия започват да се уедряват и да използват нови технологии. Увеличават се косвените данъци. Лейбъристите предлагат национализация на основните отрасли на индустрията, увеличаване на заплатите, премахвене на безработицата.

През януари 1924 г. лейбъристът Рамзи Макдоналд става министър-председател. Той започва строителство на жилища за бедните и отпуска пенсии за старост. Неизпълнението на някои обещания връща консерваторите на власт.

Трейдюнионите (проф. Съюзи) имат огромно влияние във Великобритания, където правото на стачка е защитено. Миньорите не позволяват заплатите им да бъдат намалени. Признато е правото на собствениците да намаляват работната заплата. На 1 май 1926 г. те обявяват локаут (преднамерено затваряне на предприятия от собствениците им с цел да се избегне стачен натиск и да наложат свои условия). Миньорите отговарят със стачка.

Болдуин отказва да окаже натиск върху работодателите. Миньорите продължават борбата 8 месеца, но тя завършна с неуспех. Заплатите им са намалени, а работния ден удължен от 7 на 8 часа.

Увравниците издават зако, с който стачките са забранени, а органицаторите им подлежат на преследване.


В търсене на изход

През май 1929 г. Макдоналд се връща на власт. Той подобрява положението на безработните и намалява работния ден на миньорите.

В началото на 1930 г. сътресенията от световната стопанска криза достигат Великобритания. Най-тежко засегнати са въгледобивът и металургията. Книжните пари се обезценява. Спада външната търговия. Политиците се опитват да защитят вътрешния пазар с протекционизъм. Увеличава се износа. Правят се икономии от социални помощи, здравеопазване и образование. Съставя се правителство с участието на консерваторите. Националната коалиция печели изборите през 1931 г. Правителството съкращава разходите и увеличава данъците.

През 1931 се въвежда равнопоставеност между метрополията и доминионите. Разшириява се самостоятелността им във външната и вътрешната търговия. Предлага се изграждането на митнически съюз. За две години се забелязва прираст в промишленото производство. Влагат се средства в автомобило- и самолетостроенето.

През ноември 1935 г. консерваторите печелят изборите начело с Болдуин. Приети са закони за спазване на обществения ред. Ограничени са демонстрациите, митингите и събранията.


Вечните интереси

Германския флот се засилва с т. нар. джобни крайцери, което застражава интересите на империята. През 1935 г. се подписва Англо-германско морско споразумение.

През 30-те години голяма част от британския военен флот е съсредоточена в Средиземно море. Негови бази има в Гибралтар, Малка, Кипър и Александрия. Лондон покровителства завръщането на стотици хиляди евреи в Палестина.


Материала е изпратен от: Родинка Христова
Изтегли материала