Четв, 28- ми Окт.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / История

Времето е пари


Времето е пари

/история и цивилизация 9 клас/


Личността, която преобразява и покорява света, която моделира природата и стъпка по стъпка реализира мечтите на Франсис Бейкън, дължи всичко на себе си. Самочувствието на бюргера се гради върху личните му качества и мястото, което сам си е извоювал. Стъпил здраво върху съзнанието за личното си превъзходство и върху сигурността, която му гарантират натрупаните от него средства, той се противопоставя на идеята за превъзходството на аристократа, получено по рождение. Аристократът пък създава фигурата на джентълмена като противовес на бюргерите протестанти. Джентълменът не се занимава с професионална дейност, не говори за пари и се отнася към тях с презрение; има огромна прислуга и е щедър по задължение. Тези толкова различни фигури в противопоставянето си се доближават. През ХV в. Вече се говори за джентълмен не по произход, а по възпитание и образование. Бавно у бюргера се култивира и вкус към развлеченията, към известен разкош. Това става най-вече с умножаването на промишлените предприятия. Пестеливостта и грижливото отношение към вещите се пренасят в производството, където всичко трябва да се оползотворява рационално, без отпадъци, за да не се губи нищо напразно. Прехвърлянето на тези принципи в промишлеността позволява на предприемача собственик да изразходва част от средствата си за лични нужди.

Домът от място за работа се превръща в уютен кът за почивка и крепост на семейните добродетели. Крайностите на пуританския морал постепенно се смекчават. Образованието и възпитанието по аристократичен маниер, които постепенно навлизат в буржоазните семейства, доближават много повече образа на бюргера до съвременния човек. Вярата в науката и рационалното мислене, увереността в собствените сили постепенно изместват проблемите за вярата в Бога и търсенето на спасението. В голямата си част солидните бюргерски добродетели се прехвърлят върху понятията за професионална честност и етика. Новият идеал е решителният, енергичен и способен на риск пресприемач-завоевател, за когото вече работата и парите са средство, а не цел.

Тази треска за работа става пример за по-младите държави, търсещи пътища за преуспяването си. В католическите страни новият морал, главно по отношение на работата, също става все по-популярен, за да се навакса изоставането от бързо проспериращите протестантски държави. Максимата Времето е пари вече е завъртяла трескавата машина за гонене на всяка минута, в която скоростите определят човешкото поведение, а не обратно. Бързината и машината са новото, което нахлува в уюта на спокойния бюргерски дом и отдалечава децата от еснафския малък свят на родителите. Новата сигурна опора става машината.Материала е изпратен от: Роса Панчева
Изтегли материала