Вторник, 27- ми Юли
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / История

За Априлското въстание и още нещоЗА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ И ОЩЕ НЕЩО...Със смяната на държавния строй в България след 10 ноември 1989 г. наред с промените, настъпили във всяка една сфера на обществения живот, започнаха и опити за нови трактовки на основни моменти от родната историята. Отърсването от политизация в историческата наука е винаги добро, но много отговорно и трудно осъществимо. Защото е лесно да залитнем от една крайност в друга, преосмисляйки новите реалности и цивилизационния ни избор обединена Европа. Българският народ в хилядолетната си история е доказал, че умее да бъде толерантен към различните етноси без дори да му бъдат налагани нарочни закони и правила за това. Пример са петте века съжителство с турци, арменци, гърци, евреи, цигани и др. в рамките на Османската империя.

Съвсем наскоро се вдигна шум в общественото пространство относно пореден акт на безумно безродие в опит да се отрече Баташкото клане. Каквито и аргументи и факти да изложат подобни българофоби, то те не биха отнели и хилядна част от истината за жестокото потушаване на Априлското въстание. Такива лицемерни и цинични бръщолевения за преувеличаване на зверствата, за установяване на уж точната цифра на избитите хора, опожарените села и т.н. са заклеймени още от Виктор Юго още в 1876 г. В речта си пред парламента той обръща внимание на това, че престъпленията са си престъпления, безчинствата безчинства, независимо дали изгорените села са 200 или само 99, че дори престъплението е по-голямо, когато се избива един народ в гората на дипломацията. Бих добавила, че отговорността на историците не е по-малка и мястото на елементарната човешка съвест не е за пренебрегване.

Едно от най-трагичните събития в българската история Априлската епопея става и събитието, което обръща погледа на целия цивилизован свят към България. Няма друг такъв момент от миналото и настоящето ни, който да обедини върховете на интелигенцията журналисти, писатели, учени, всички прогресивни сили в света, в защита на малкия, но героичен български народ. Европа е потресена от случващото се у нас през 1876 г. - стотици дописки, репортажи, анкети, демонстрации ангажират гражданството й.


Материала е изпратен от: Georgi Tsekleov
Изтегли материала