Четв, 1- ви Окт.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Информационни технологии

Запознаване с дискова операционна система MS-DOS


ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

МАШИННО-ТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ

КАТЕДРА Машиностроителна Техника и Технологии

Курс ИНФОРМАТИКА I част

Преподавател:

Подпис:

Студент:

Фак.
П Р О Т О К О Л 1

16. 09. 2007г.I. Теорeтична част

1. Запознаване с дискова операционна система MS-DOS. Въвеждане на основните понятия. Дървовидна структура. Работа с директории и файлове.


А) Запознаване с дискова операционна система MS-DOS

MS-DOS (MicroSoft Disk Operating) е име и запазена марка на операционната система, разработена от фирмата Майкрософт. Тя е най широко разпространената операционна система в областта на персоналните компютри.


Б) Въвеждане на основни понятия

Операционна система е основен комплекс от базови, управляващи програми, чрез които функционира компютърът. Нейната главна част, наречена ядро е първата програма, която се зарежда автоматично в оперативната памет след включването и тестването на компютъра, веднага поема неговото управление и остава в паметта през цялото време на функционирането на компютъра (резидентна програма). Операционната система е предназначена да служи за връзка (потребителски интерфейс) между потребителя и компютъра. Тя осигурява средства за взаимодействие между компютъра и потребителя. Тези средства осъществяват:

- обработване на входящите и изходящите операции с дисковите и другите периферни устройства (въвеждане и изваждане на данни, инсталиране на приложни продукти и др.);

- операциите за работа с файлове и структуриране на информацията;

- оптимално използване на възможностите на компютърната система;

Носители на информация в дисково ориентираните операционни среди са дискетите и твърдите дискове. Дискетата представлява гъвкав кръг от изкуствен материал с намагнитизирана повърхност. Тя е поставена в защитна обвивка, която може да е гъвкава или твърда. MS-DOS поддържа работа с два вида дискети 5,25


Материала е изпратен от: Марийка Костадинова
Изтегли материала