Петък, 28- ми Февруари
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Психология

Зависимост от дрогата


Много хора не разбират защо отделни личности стават зависими от дрогата или как различните видове дрога променят мозъка, така че да подхранва употребата на дрога. Те погрешно виждат в злоупотребата с дрога и пристрастяването като строгосоциален проблем и определят онези, които употребяват наркотици като морално слаби личности. Едно от най-честите вярвания е това, че употребяващите дрога би трябвало просто да могат да спрат, само ако проявят желание да променят поведението си. Хората обаче често подценяват сложността на пристрастяването това е заболяване, което влияе на мозъка и поради спирането на употребата на наркотици не е просто проява на силна воля. С напредването на науката, ние вече знаем много повече за взаимодействието на наркотиците с мозъка и знаем, че зависимостта от дрога може успешно да бъде преборена и по този начин употребявалите да се върнат към пълноценен нормален живот.

В какво се изразява зависимостта?


Зависимостта е хронично заболяване на мозъка, което причинява принудителна нужда от дрога и независимо от вредните последствия за личността и за хората около нея. Тя се определя като мозъчно заболяване, защото употребата на наркотици води до промени в структурата и начина на функциониране на мозъка. Вярно е, че за много хора е доброволно първоначалното решение да употребят дрога, след време промените в мозъка, причинени от продължителна употреба на наркотици могат да въздействат на личността и тя да не може да взема смислени решения и в същото време тези промени изпращат импулси към мозъка и той изисква приемането на нови и нови дози.


Поради промените в мозъка, за пристрастения човек е много голямо предизвикателство да спре да взима наркотици. Проучванията показват, че комбинацията на контролиращи зависимостта лекарства(ако съществува такава), с подходяща терапия е най-добирят начин за успех при повечето пациенти. Начините за контрол, съобразени с начина, по който всеки пациент е приемал дрогата, както и подходящите лекарства, психиатрични консултации могат да доведат до напълно възстановяване и живот без наркотична зависимост.

Подобно на други хронични заболявания като диабет, асма, различни заболявания на сърцето, наркотичната зависимост може да бъда лекувана успешно. В допълнение, не е чещо срещан случай дадена личност да преустанови лечението и да възвърне зависимостта си. Това обаче отново не означава провал точно обратното, показва, че борбата трябва да бъде възобновена или са нужни допълнителни мерки, за възстановяването на личността отново и връщането на контрола у нея.


Какво се случва с мозъка ви, когато вземате наркотици?


Наркотиците са химикали, които се вмъкват в системата за комуникация на мозъка и модифицират начина, по който нервните клиетки нормално изпращат, получават и обработват информацията. Съществуват поне два начина, по които наркотиците успяват да извършат това:

  1. чрез ограничаване на естествените химични мозъкови преносители и/или (2) чрез престимулиране ценностната системанза мозъка.

    Някои наркотици, като марихуана и хероин, имат сходно изградени химични


Материала е изпратен от: Liliya Gerova
Изтегли материала