Петък, 28- ми Януари
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Български език и Литература Други

Земята и хлябът – живот и енергия


За IX Национален ученически конкурс:

За хляба наш...”


Земята и хлябът – живот и енергия

/ есе /


Още от древни времена хлябът е навсякъде в нашето битие. Той е неизменна част от земния път на всеки човек. Когато се ражда дете , традицията повелява да разчупим пита и да я вдигнем нависоко – за успех в новия живот. Кръщението ни в църквата също е съпроводено с топла пита хляб – за да отхапем късче от вълшебната божия храна.

Следващият също толкова важен момент в човешкия живот е прекрачването за пръв път на училищния праг. Как ли се посреща там малкото дете? Как ли му се вдъхва сила и увереност , че учението ще е най-важното нещо в краткия му земен път? Разбира се – отново с хляб , хляб и мед , за да бъде учението му сладко и изпълнено с успех. Именно в годините , прекрачвайки за сетен път училищния праг , всеки един от нас израства и става зрял човек. Там разбираме каква е „цената” на хляба и с колко труд се изкарва.

В миналото хлябът се е добивал по изключително труден и дълъг път. По спомените на моята баба всяко лято , заедно с майка й и още десетки жени и деца , превивали гръб над жадната за дъжд земя. Там , с „огнен” сърб в ръка и под жарките лъчи на слънцето , те – нашите баби , жънели ли , жънели... Въздухът трептял от ужасната горещина , но те не спирали , тъй като това бил единственият път към хляба.

Преди години хората посрещали всичките си гости , дори и най-знатните , с хляб и сол. Хлябът – защото носи щастието и труда на народа ни , а солта е частица скръб и мъка , без която българите сякаш не можем.

Всеки български празник е свързан с житното зърно – с хляба. За всяка сватба се меси пита , която младоженците разчупват и този , чието парче е по-голямо , той ще властва в семейството.


Материала е изпратен от: Светлин Мирев
Изтегли материала