Неделя, 27- ми Септ.
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Други

Звезди и съзвездия митове и легенди


гр. Варна


. ЗВЕЗДИТЕ


Всяка ясна и безлунна нощ небосводът е осеян с хиляди звезди. Кой не би насочил погледа си към тях и не би се възхищавал с часове на величествената картина на звездното небе. Звездите са привличали погледа на хората още в зората на техния съзнателен живот. По звездите те са се ориентирали при своите пътувания из непознати местности.

В ясна нощ, където и да се намираме по земната повърхност, винаги ни се струва, че звездите са еднакво отдалечени от нас, сякаш са разположени по вътрешната повърхност на една сфера, наречена небесна сфера , в центъра на която е нашето око. Тази видима небесна сфера е илюзия, дължаща се на невъзможността на човешкото око да прави разлика между огромните действителни разстояния до небесните тела. В продължение на хилядолетия е господствало схващането, че небесната сфера е границата, до която се простира Вселената. Едва през 1837 1839 г. е доказано, че звездите са на огромни и различни разстояния от нас. Но понятието небесна сфера се е запазило в астрономията, понеже е удобно за определяне положението на небесните тела.

Първото впечатление, което добиваме, когато погледнем звездното небе е, че звездите са безброй. В действителност видимите с просто око звезди върху цялата небесна сфера са около 6000. Видимият блясък на звездите се измерва със звездни величини, които се означават с m (от magnitude величина). Колкото видимият блясък на звездата е по-голям, толкова по-малко е числото на нейната звездна величина. На разлика от една звездна величина съответства


Материала е изпратен от: Имдат Халил
Изтегли материала