Петък, 29- ти Май
Referatite.org е архив от реферати, курсови и дипломни работи,

казуси, теми, есета и всичко необходимо на ученика и студента
ХИТОВИ РЕФЕРАТИ
Начало / Реферати / Други

Звезди и съзвездия митове и легенди


разглеждани като много голямото съзвездие Кораб. В него са виждали митическия кораб на аргонавтите, които под предводителството на Язон предприели поход до далечна Колхида, за да вземат Златното руно.

Международния астрономически съюз (МАС), на своя конгрес през 1930 година, решил броят на съзвездията по цялата небесна сфера да бъде 88. Граници-


те им са окончателно определени и не подлежат на промяна.

За първи път в своя звезден атлас Байер е въвел означенията на звездите с гръцки букви. Най-ярката звезда от всяко съзвездие се означава с , следващата по блясък ( по-слаба ) с , после и т.н. В астрономията е прието след гръцката буква, означаваща звездата, да се пише (съкратено с три букви) и името на съзвездието, в което тя се намира. Например Вега се означава Lir ( от съзв. Лира).

Около 300 измежду по-ярките звезди имат и собствени имена, като на повече от половината имената са дадени от арабите. Интересно е, че те са ги наименували в зависимост от това, какво приложение заема звездата в митологичния образ на съзвездието. Например от Бик се нарича Алдебаран (Окото на бика), от Орион се нарича Бетелгейзе (Рамото на гиганта), от Лъв се нарича Денебола (Опашката на лъва) и др. Не от такива съображения гърците са дали имената на някои звезди, например Сириус е наречена така заради големия й блясък (от сириос блестящ).


. ЗОДИАКАЛНИ СЪЗВЕЗДИЯ


На съвременния човек имената на съзвездията звучат странно и удивително. За да ги разбере, той трябва да се запознае с мита или легендата, от които произхождат. В митовете и легендите за съзвездията са отразени общочовешки добродетели и идеали, вълнували хората от всички времена.


Материала е изпратен от: Имдат Халил
Изтегли материала